Als expatvrouw op Curacao; wat ga ik daar eigenlijk ‘doen’?

“Maar wat ga jij daar dan doen?”

Met de klemtoon op ofwel JIJ ofwel DOEN. Dit is toch wel de meest gestelde vraag bij het horen over onze emigratie naar Curaçao voor het werk van manlief. Een vraag die laat zien hoe ongelooflijk onze maatschappij is ingericht op dingen ‘doen’: op werk, op geld verdienen, op jezelf blijven ontwikkelen. Nietsdoen lijkt geen optie.

Toch is dat precies wat mijn plan is!
Ik geloof niet dat de mogelijkheid om 3 jaar niet te hoeven werken ooit nog voorbij gaat komen dus daar ga ik volle bak van genieten.

Overigens denken sommigen dat ik hier als expatvrouw op Curaçao niet mag werken of ondernemen, maar dat is niet zo. Het heeft alleen wel consequenties voor mijn ziektekostenverzekering, AOW en ongetwijfeld nog andere zaken als ik meer dan € 5000 per jaar zou verdienen. Dat wil ik eerst eens op mijn gemak gaan uitzoeken.

Wat ik dan wel ga ‘doen’ aangezien 3 jaar op een strandbedje liggen absoluut niet bij mijn ondernemende aard past?

1. Elke dag wandelen

Dat heeft volgens mij geen verdere uitleg nodig. Wandelen houdt me in balans en maakt mijn hoofd leeg. Wandelen maakt me blij.

2. Papiamentu leren

Zelfs na slechts een paar woordjes geoefend te hebben tijdens onze eerste dagen hier (op het strand, in de supermarkt en bij de pomp) merk ik hoe ongelooflijk dat het ijs breekt met locals. Er verschijnt meteen een glimlach op hun gezicht omdat we de moeite nemen om de taal te leren. Wat ik trouwens ook gewoon ontzettend leuk vind om te doen.

3. Op pastechi-jacht

Ik denk dat pastechi ( gevulde Antilliaanse pasteitjes die iets weg hebben van empanada’s) te vergelijken zijn met het worstenbroodje in Brabant: dat is een dingetje 😉. En geschikt om op elk moment van de dag te eten. Ik wil ze uiteraard allemaal geproefd hebben én zelf masteren. Ik kan al wel verklappen dat er bij aankomst op Curaçao door de lokale collega’s van manlief pastechi waren gehaald bij General Catering en die waren echt ontzettend goed. Die neem ik als uitgangspunt voor mijn zoektocht naar de lekkerste pastechi. Alle tips zijn welkom dus laat gerust een reactie achter onder deze blog of stuur me een DM via Instagram @worstenbrood_en_wijn.

4. De Antilliaanse keuken leren kennen.

Ik kan niet wachten om bij alle ‘sneks’ (foodtrucks), bakkerijtjes en restaurants de lokale specialiteiten te gaan proeven. Nou staat de Antilliaanse keuken niet echt bekend als light of culinair, maar de kwaliteit is over het algemeen wel hoog. Ben je benieuwd wat ik hier allemaal ga proeven en wat mijn favorieten zijn? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst via deze link. Ik ben van plan om de wekelijkse ‘Borrelpraat’-mail binnenkort snel weer nieuw leven in te blazen.

5. Verdiepen in de Caribische/Creoolse/Krioyo keuken

Het feit dat ik op dit moment het verschil daartussen niet weet zegt al genoeg… Ik ben zo ontzettend benieuwd wat het Caribisch gebied allemaal te bieden heeft qua ingrediënten en smaken en heb al wat fijne kookboeken aangeschaft: zoals de dikke bijbel Culinaria de Cariben, het boek van Ainsley Harriot over de Caribische keuken en deze van de Nederlandse Helmi Smeulders die al ruim 20 jaar op Curaçao woont. Die zijn in de container op weg deze kant op en zouden er over ongeveer 6 weken moeten zijn.

6. Het Caribisch gebied ontdekken!

Laten we hopen dat covid ons de komende jaren wat gunstiger gezind is want manlief en ik hebben behalve Curaçao en Cuba nog niets van deze regio gezien. Hoog op ons lijstje staan alle eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Suriname en Jamaica. Het zal beperkt blijven tot de vakantie-uren die manlief heeft maar ik heb in ieder geval alle tijd om de tripjes voor te bereiden.

7. Lezen, lezen en nog meer lezen

Ik ben echt gek op lezen en tja dan komt dat strandbedje toch nog van pas. Naast dat ik sowieso al veel digitaal lees via de Kobo en Kindle apps op mijn telefoon ga ik ook nog een abonnement nemen bij de bibliotheek hier. Benieuwd naar wat ik dan zoal lees? Boeken over de camino, boeken over persoonlijke ontwikkeling, Engelstalige romans zoals deze zoetsappige, boeken over Curaçao (deze staat nog op mijn lijstje), boeken over het schrijven en uitgeven van boeken en uiteraard heel veel kookboeken. Ja ook digitaal. Ik heb er inmiddels 32. Meestal Engelse titels omdat die een stuk betaalbaarder zijn. Momenteel snuffel ik vooral veel in dit kookboek van Diana Henry (een van mijn favoriete kookboekauteurs die geheel onterecht minder bekend is dan bv Nigel Slater of Nigella Lawson) en ik ben behoorlijk gefascineerd door de vega(n) kookboeken van Deliciously Ella. Het goede nieuws is; digitale kookboeken zijn (vaak, maar niet altijd) stukken goedkoper dan fysieke kookboeken.

8. Het huishouden en de administratie doen

Niet de meest sexy to-do in dit lijstje maar aangezien manlief 5 dagen werkt en ik niet zal het niet meer 50/50 verdeeld worden zoals dat in Nederland het geval was.

9. Bloggen!

Oh jongens wat heb ik zin om weer recepten te gaan delen maar ook om over onze belevenissen hier, de lekkerste lokale eettentjes en alles wat maar in me opkomt te gaan bloggen. Daarnaast is er nog een hoop werk achter de schermen van www.worstenbroodenwijn.nl te doen. Zo volgde ik aan het begin van dit jaar de SEO start cursus bij de SEO school maar heb ik nog helemaal geen tijd gehad om ook daadwerkelijk pagina’s te gaan optimaliseren. Ook mijn foodfotografieskills kunnen nog verbetering gebruiken dus daar ga ik ook mee aan de slag.

10. Chillen op de Antillen

Eigen heb ik een hekel aan het populaire woord ‘chillen’ maar hier hoort het er gewoon bij en ik heb er ook echt behoefte aan om even niet te stressen over de combinatie van werken in loondienst (28 uur), ondernemen (30 uur) en ook nog eens een bomvolle sociale agenda met allemaal gezellige koffiemomentjes, lunches, borrels, etentjes en feestjes zoals dat de laatste jaren (pre-covid en de laatste maanden voor vertrek) was. Ik kijk ontzettend uit naar een lege agenda waarin er tijd is om naast wandelen ook te zwemmen en snorkelen, om weer yogalessen te gaan volgen, om te leren suppen, om te lezen, om elke dag de BGE aan te kunnen steken als we daar zin in hebben en even niets méér te ‘moeten’ dan gewoon genieten van de unieke kans om 3 jaar op een tropisch eiland te mogen wonen met manlief.

Ik denk uiteraard al wel na over het schrijven van nieuwe kookboeken en ook over het voortzetten van de KookboekAcademie. Maar tot ik heb uitgevogeld hoe dat administratief- en belastingtechnisch zit zal het vooral bij podcasten blijven. Ik wil zowel de Kookboekenpodcast als de KookboekAcademie podcast voortzetten.

Een nieuw ritme als expatvrouw op Curacao

Het komt er eigenlijk vooral op neer dat ik voor mezelf een nieuw ritme en indeling van de dag en week moet gaan vinden nu ik geen betaald werk of onderneming meer heb. En dat in een tropisch klimaat waarbij mijn energieniveau veel lager ligt. Dat merk ik nu al. Maar voor het zover is zijn we vooral druk met dingen regelen (woonruimte, een extra auto, een lokale bankrekening en een lokaal telefoonnummer). Dat duurt niet alleen allemaal wat langer hier (we hopen over 3 weken bericht te hebben van de bank) maar zoveel is er ook niet beschikbaar. Zowel qua woningaanbod voor de lange termijn als een betaalbare tweedehands auto is er bijna niets. We gaan vanmiddag het enige appartement bekijken wat er überhaupt is in onze prijsklasse en in het gedeelte waar we graag willen wonen. En bij de Toyotadealer waar we vanmorgen waren hadden ze 0 gebruikte wagens…

Ontbreken er volgens jou nog dingen in mijn ’to do’ lijstje voor de komende 3 jaar? Ik ben uiteraard heel benieuwd wat jij zou doen als je 3 jaar niet hoeft te werken. Laat het me gerust weten onderaan deze blog.

10 Comments

 1. Heel leuk om allemaal te lezen! Ga zo door! Ben je al bij Jaanchies wezen eten? Dat vond ik erg leuk en lekker. Zelf stukje leguaan beproeft. Nou ik blijf het allemaal volgen! Succes daar.

 2. Piep blij te lezen hoe het jou vergaat meid daar in de tropen.

  In ieder geval het trage ritme aannemen is een goed idee voor lichaam en geest.

  Bestaat er zoiets als een “expat-community” daar?
  k weet dat je van @local@ houdt maar toch?
  k blijf uiteraard je verhalen volgen knuf

 3. Voor lekkere antilliaanse recepten kan ik je het kookboek, de complete antilliaanse keuken van Jurino Ignacio van harte aanbevelen! Ik heb er hier in nederland al veel plezier van gehad,het boek is ook te koop op het eiland.Een fijne tijd gewenst op Curaçao!

 4. Zo heerlijk om te lezen dat je gewoon lekker gaat chillen en dingen doen waar je blij van wordt!
  Ik zou denk ik precies hetzelfde doen vooral het gedeelte van alle lokale lekkernijen uit proberen haha

  Super leuk als de borrel mail weer komt. Lees graag alles over je avonturen en wat je weer hebt ontdekt daar van leuke tentjes of foodtrucks etc.

  Geniet er lekker van daar!

  Liefs Kelly

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.