Achter de schermen: Terugblik op 2018 & Bucketlist 2019

Collage achter de schermen worstenbrood en wijn blog

Terugblik 2018

Aan het begin van dit jaar maakte ik een bucketlist 2018. Ik vind het zo grappig om zelf weer terug te lezen omdat ik echt geen idee had hoe het jaar zou gaan lopen, ik nog geen vakantieplannen had en een vrijwel lege agenda. Wat een zeldzaamheid is. En daardoor des te leuker om er nu op terug te kijken.

Worstenbrood & Wijn de blog

Ik ben ontzettend trots en blij op wat ik heb bereikt met Worstenbrood & Wijn. En vooral hoeveel mensen ik heb bereikt. Ik kan alleen maar hopen dat het allemaal net zulke Bourgondiërs zijn als ik en dat ze net zo genieten van mijn recepten. Niet eerder werd mijn blog zoveel bezocht, een stijging van maar liefst 390% ten opzichte van 2017! En het leukste van alles; ik kreeg ontzettend veel berichtjes van mensen die mijn recepten hebben gemaakt. Vooral met de bitterballen werd fananatiek aan de slag gegaan.
En dat vind ik geweldig. Want hoe graag ik ze ook zelf maak en hoe vaak ik ook de vraag krijg of ze niet te koop zijn, dat is niet waar ik blij van wordt. Ik word er blij van als anderen het vertrouwen hebben dat ze die lekkere bitterballen prima zelf kunnen maken met mijn aanwijzingen. Ontzettend bedankt daarvoor.

Verder heb ik ook veel nagedacht over waarom ik nou eigenlijk blog en waarom niet. Ik schreef er zelfs een blogje over. Want alhoewel ik het nog steeds ontzettend leuk vind, er gaat ook ontzettend veel tijd in zitten. En het foodbloggerswereldje is achter de schermen echt niet altijd zo gezellig en vriendelijk als het lijkt. Gelukkig gaat het meeste daarvan langs me heen omdat ik niet de intentie heb er geld mee te verdienen. Ook in 2019 komt daar geen verandering in.

Foodiefriends

Wat ik aan het begin van 2018 niet had kunnen bedenken was hoe ontzettend veel leuke foodies ik zou leren kennen. Zowel online als offline. Het begon met het eerste Foodies Breakfast in Rotterdam dat georganiseerd werd door Miranda van HealthMiFoodie waar ik onder andere meteen onder de indruk was van de positieve vibe die Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen uitstraalde. Daarna volgden nog 2 FoodiesBreakfasts waar ik ook Andrea van AnniePannie.nl ontmoette terwijl het leek of we elkaar al jaren kenden. Er kwam een tosti-date met Myra Madeleine, Michael van Grillfun, Luuk van Luukskitchen en Saskia van Kokenvoor1. Ik werd uitgenodigd voor een workshop koken uit TLV met Jigal Krant en ontmoette daar eindelijk Susan Aretz van Smulpaapje en Gereon van Gereonskeuken een keer in real life. Francine van Heerlijke Happen kwam bij me over de vloer om een filmpje te maken en nam me mee naar het pop-up restaurant van Mathijs Vrieze. Elefteria van Koken met Elefteria nodigde zichzelf uit voor de koffie, vroeg me mee naar een workshop Koken met bier en verscheen samen met nog heel veel andere leuke foodies waaronder Anouk van Anoukskookboek en Jonneke van Mooncake (die ook een fantastisch bakboek uitbracht) op mijn bitterballenborrel. Ik schoof met de leuke Mandy van Mandyandmore.nl aan bij het huiskamerrestaurant van de al net zo leuke Saskia van The Baking Bucketlist maar niet voordat ik met Nicole van Cookies & Carrotsticks een Bossche Bol naar binnen had gewerkt op weg daar naartoe en zo waren er nog veel meer lunches, koffiedates en borrelmomentjes met alle gezellige foodbloggers die ik dit jaar leerde kennen.

Als ik dit zo teruglees snap ik eigenlijk niet dat ik uberhaupt nog tijd heb gehad om te bloggen. Maar deze ontmoetingen zijn een ware verrijking voor een superfoodie die in het dagelijkse leven weinig mensen met dezelfde passie om zich heen heeft om die mee te delen. De wetenschap dat ik een hoop van die nieuwe contacten in 2019 weer ga ontmoeten maakt me nu al blij.

Foodies op de bitterballenborrel

Huiskamerrestaurant

Jaren heb ik er over lopen dubben en fantaseren en in 2018 is het er dan toch eindelijk van gekomen; ik organiseerde mijn eerste huiskamerrestaurant. Je leest er alles over in deze blog.

collage eerste huiskamerrestaurant achter de schermen

Vakanties

Qua vakanties viel er ook niets te klagen in 2018. Ik dacht vorig jaar nog dat er niet veel vakanties in zouden zitten omdat ik minder ging werken en dus ook minder ging verdienen. Maar het werden uiteindelijk een paar dagen Israël om vrienden op te zoeken. Een weekendje Sofia met z’n tweetjes.
We reden voor een weekje naar Zuid-Frankrijk met de auto om vrienden op te zoeken maar stiekem ook vooral om met medefoodie Boor op haar prachtige Domaine Malpas samen te koken. En last but not least onze ‘grote’ vakantie. Een rondreis door Taiwan met een uitstapje naar het Japanse eiliand Okinawa. Vooral Taiwan was een verrassende bestemming qua natuur, cultuur, de mensen en natuurlijk vooral het eten. Ik ga binnenkort zeker nog mijn foodietips voor Taiwan met jullie delen.

Werk/Privé & Privé/Blog balans

Ja dat zoeken naar de juiste balans blijft een dingetje. Maar toch is het me aardig goed gelukt! Vooral de werk/privé balans is sterk verbeterd met dank aan mijn leidinggevende die me het vertrouwen en de kans gaf om te laten zien hoeveel effectiever ik ben als ik niet 4 lange dagen in een kantoortuin hoef te zitten. Losstaand van de prikkels van een kantoortuin scheelt elke dag thuiswerken me ook nog eens 3 uur in de file staan. En daar zit de echte winst qua energie besparen. Van een hoopje ellende aan het begin van het jaar ben ik (afgezien van mijn huidige verkoudheid op het moment van typen) weer een brok energie vol plannen aan het eind van het jaar.

En dan die blogbalans… Het leek er even op dat toen ik eindelijk de werk/prive balans had hersteld de prive/blog balans de verkeerde kant uitschoot. Met meer tijd & energie had ik ook ineens meer tijd & energie om te koken en bloggen. En om allemaal leuke foodie-events af te gaan. En te organiseren. Dat dus. En dat ging nog weleens ten koste van offline vriendschappen en tijd met manlief. Om die balans weer te herstellen ga ik in ieder geval de komende maand even wat orde op zaken stellen achter de schermen van Worstenbrood & Wijn. Daarover hieronder meer.

Met Boor & Izzy in de keuken van een van de gites op Domaine Malpas.

Bucketlist 2019

Er staan geen hele grote dingen op mijn bucketlist voor 2019. Ik twijfel nog over het lopen van een marathon maar vraag me tegelijkertijd af of ik niet gewoon een excuus zoek om tickets naar New York te boeken. Verder wil ik dan toch eindelijk een stormvaste tuinkas aan gaan schaffen voor mijn moestuin en hoop ik, nog meer dan vorig jaar, dat ik veel uit mijn moestuin kan koken. En fermenteren. Dat zou ik ook wel wat meer willen doen. Fruit uit de tuin zou ook leuk zijn maar daar is het nog niet echt van gekomen.

Plannen voor Worstenbrood & Wijn in 2019

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen met al mijn plannen voor de blog. Dat is ook precies de reden dat ik besloten heb om in ieder geval in januari (en misschien ook nog in februari) geen nieuwe content op de blog te plaatsen. Een kleine blogbreak dus om even orde op zaken te stellen. Het komt er eigenlijk vooral op neer dat ik in het nieuwe jaar niet teveel afhankelijk wil zijn van een ander platform. En daarmee bedoel ik dus Facebook, Instagram en Pinterest. Ik wil vooral graag dat Worstenbrood & Wijn gevonden wordt en het liefst via zoekmachines als Google. Dat is in 2018 al ontzettend goed gelukt en daar wil ik me nog meer in gaan verdiepen.

Verder wil ik echt gaan voor kwaliteitscontent onder het motto; less is more. Dus misschien wel minder blogs en recepten maar kwalitatief betere. En met betere bedoel ik; die echt bij me passen en niet om maar een blog online te krijgen. Daarvoor ga ik eerst flink schrappen in mijn archief. Alle recepten waar ik niet 200% achter sta of die ik eigenlijk toch niet zo bij het bourgondische van mijn blog vind passen gaan er af. Een flinke schoonmaak dus 😉

Tenslotte zou ik het ontzettend leuk vinden om nog 1 of 2 keer een huiskamerrestaurant te organiseren met het thema ‘Courgette’ (denk aan een 7-gangen courgettemenu), misschien dat ik een bitterballenworkshop ga verzorgen in de kookstudio van Homemade Heidy en wie weet plan ik nog een bitterballenborrel 2.0. Dat lijkt me vooralsnog wel weer even genoeg op mijn blogbordje.

Mijn visitekaartje! Met Worstenbrood & Wijn logo 🙂

Vakantieplannen

Manlief en ik willen elk jaar minimaal 1 nieuw land bezoeken. Dat gaat in ieder geval Libanon worden in maart! En als ‘grote’ vakantie denken we op dit moment aan Oezbekistan. Ik ben heel benieuwd of dat gaat lukken. Daarnaast staat al enkele jaren op het verlanglijstje om terug naar New York te gaan. Maar dat is zo’n ontzettend dure stad dat we er toch steeds weer vanaf zien. Maar New York trekt zo hard dat we zeker gaan proberen er toch nog dit jaar vluchten naar te boeken.

In balans blijven

Misschien nog wel de belangrijkste bucket voor 2019; in balans blijven. En dat zal de ene dag, week of maand beter gaan dan de andere. Daarom heet het ook balans; van balanceren. Dat is iets wat ik continu moet blijven doen maar waarin ik de afgelopen jaren goed geleerd heb om naar signalen van mijn lichaam te luisteren. Dat wil ik vasthouden.

Verder heb ik al mijn hoop gezet op 2019 om eindelijk van de chronische pijn in mijn nek en schouders verlost te worden. Je hoort me er op social media en hier zelden over omdat het niets met mijn kookkunsten te maken heeft. Maar het is wel iets wat mij elke dag bezig houd en waar ik echt last van heb. In Taiwan ben ik in aanraking gekomen met GuaSha. Het is een behandeling uit de Chinese geneeskunde die ervoor zorgt dat afvalstoffen die zich hebben vastgezet in je lichaam worden losgemaakt. Ik zal jullie de foto’s besparen, want ik zag er bont-en-blauw uit, maar het lijkt de eerste behandeling te zijn die ook daadwerkelijk iets doet. En mocht ik ook maar 1 persoon met dit bericht bereiken die hier ook baat bij kan hebben dan ben ik toch blij dat ik dit persoonlijke stukje gedeeld heb.

De wijngaard uit & Wijn 😉

Tja die wijngaard waar de Wijn in Worstenbrood & Wijn vandaan komt. Gaat hij er komen in 2019? Ik denk het niet. Toch is het hele plan om een kleine wijngaard aan te leggen in de tuin en mijn eigen wijn te maken weer terug op tafel. Ik ben namelijk laatst bij Wijngaard de Dassemus in Chaam geweest en sprak daar met wijnboer Ron Langeveld over het feit dat ik het niet zie zitten om zoveel materialen aan te schaffen om zelf wijn te maken. En dat ik het ook mega zonde vindt om zoveel aandacht en liefde aan de wijnstokken te geven en de kans vervolgens groot is dat ik er een prutje van maak. Waarop Ron vertelde dat er een mogelijkheid bestaat om mijn druiven bij hem in te leveren zodat hij er wijn van kan maken. Kijk, dat maakt de wereld ineens weer een stuk overzichtelijker. Dus wie weet gaan de bomen gekapt worden om ruimte te maken voor druivenstokken. Of besluit ik om 2 varkens te nemen om uiteindelijk op te eten. Dat kan ook nog zomaar het geval zijn.

Ik wens alle lezers en volgers van Worstenbrood & Wijn via deze weg in ieder geval alvast een heel smakelijk 2019! Heb jij het afgelopen jaar recepten van mijn website gemaakt? Of heb je al plannen om bepaalde recepten in het nieuwe jaar uit te proberen? Dat zou ik super leuk vinden om te lezen in een reactie onder deze blog.

17 Comments

 1. Klinkt als een prachtig jaar en je hebt leuke plannen. Ik vond het gezellig om je ontmoet te hebben. Lekker nuchter en Brabants gezellig. Je bitterballen liggen in de vriezer, maar gaan in 2019 gemaakt worden.
  Leuk dat je een schoonmaak houd, ik ben er mee bezig, het gaat de goede kant op. Al moet ik ook zeggen dat ik het ergens jammer en soms wel lastig vind. De gezonde monchoutaart is bijvoorbeeld nog niet mijn blog af… 😉

  • Ik moet de eerste gezonde monchoutaart nog tegenkomen dus ik ga snel een kijkje nemen 😉 Ook leuk om jou ontmoet te hebben 😁

 2. Zo… da’s een heel betoog. Fijn leesbaar, mooi om over na te denken, deels herkenbaar (want o, o, die balans is ook hier soms ver te zoeken) en super vereerd om mijn eigen naam voorbij te zien komen. Lieve Ilona, ik ben zo blij dat jij op mijn pad kwam… nog ff twee dingen: haal het niet in je hoofd om het recept van die lekkere saucijzenbroodjes van je blog te verwijderen en wanneer mag ik varkens komen knuffelen?

  • Ik ben ook heel blijf dat jij op mijn pad kwam; zo gezellig! Ik beloof dat ik de saucijzenbroodjes er op laat staan 😉 Over die varkens durf ik nog niets te zeggen, daar moet manlief ook nog iets van vinden…

 3. Wauw, wat een jaar! Je hebt zoveel leuks gedaan. Ben heel benieuwd naar dit jaar. Als je die bitterballenworkshop gaat geven ben ik zeker geïnteresseerd!

  • Ja het was een topjaar! En die bitterballenworkshop moet er toch maar eens van komen. Dank je voor je reactie; echt super lief.

 4. Leuk om allemaal te lezen wat je allemaal al hebt gedaan met een prachtig jaar achter de rug en een met mooie plannen voor dit jaar. Fijn ook dat je bij jezelf blijft. Uiteindelijk is het ook waar je het mee moet doen 😉 Jezelf dus. Het is in deze tijd veel velen daardoor moeilijk om de balans te vinden. Zie dat ook bij mezelf ik ben nog met net begonnen in de “food” wereld en merk ook dat vandaag dit leuk vind en morgen weer iets anders. Maar voor mij is de fotografie het liefste wat ik doe en geniet digitaal nog even van al alle lekkere dingen die voorbij komen. Dit jaar probeer ik ook zelf gerechtjes te maken en misschien zit daar zo maar iets van jou bij. Geniet vandaag heerlijk van Jarig zijn en laat je lekker verwennen.

  • Dankjewel Susanne! En ik ben blij dat fotografie wel jouw ding is want daar kan ik weer van leren. Wie weet ga ik het na jouw cursus zelfs nog wel leuk vinden 😉

 5. Hoi Ilona,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je 37e levensjaar 🎉.
  Ik denk dat het nu ongeveer een jaar geleden is dat ik je blog (en jou) ontdekte!
  Al zoveel inspiratie en lekkere dingen opgedaan op je site.
  Teveel om op te noemen maar de volgende staan zeker in mijn favorieten; de coleslaw, de beenham van de LGE, de Jakapenopoppers en uiteraard de bitterballen 😋.
  Ik hoop, daar ga ik gewoon vanuit, dat je me ook dit jaar weer inspireert en uitdaagt in de keuken.
  Maar niet alleen met je kookunsten inspireer je me. Al je blogs zijn onwijs leuk om te lezen; zo zette je me aan t denken over de caminho en je liefde voor het reizen naar onbekende(re) oorden.
  Kortom je bent een topper en wens je een bijzonder mooi jaar 🎉.
  Oh en mocht je ontzettende trek hebben in een Bossche bol en verlegen zitten om gezelschap; let me know 😊.

  • Wat een ontzettend lieve reactie Hilde! Dit vond ik zo leuk om te lezen 😀 En ik zit nooit verlegen om gezelschap (ik liep niet voor niets in mijn eentje de camino ;)) maar als ik in de buurt ben laat ik het weten want ik zit altijd verlegen om een echte Bossche bol 😉

 6. Hoi Ilona!

  Wat een heerlijk en openhartig verhaal, ik vind het leuk om te lezen dat je een heldere visie hebt, maar toch alles op zijn beloop laat. Je ziet wel wat het jaar je brengt en geniet ondertussen van alle mooie dingen die er op je pad komen.

  Wat betreft die bitterballenworkshop…. Count me in!

  Ik hoop veel van je te kunnen leren, ook op moestuin gebied want nog 8,5 maand voordat ik naar mijn nieuwe huis verhuis en eindelijk een moestuin heb die groter is dan mijn AH moestuin bak =).

  Voor 2019 blijf lekker doen waar jij je goed bij voelt, zolang jij er plezier in hebt geef je dit ook door aan je volgers!

  • Dank je voor leuke reactie Niki! Ik heb geen idee waar je woont maar als je in de buurt van Tilburg bent kom dan gerust eens langs in mijn moestuin. Ik vertel er graag over 😊

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.