Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise

Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise in schaal

De aardpeer is mijn lievelingsknolletje uit de moestuin. Al foeter ik er zeker net zo vaak op als dat ik er van geniet. Dat foeteren heeft meer betrekking op het woekeren in de moestuin dan op het knolletje zelf. Maar het blijft een haat-liefde verhouding. En dan heb ik het nog niet over de bijnaam van de aardpeer die in Nederland ook topinamboer wordt genoemd en in het Engels Jerusalem artichoke. Wat die bijnaam is? Jerusalem fartichoke. Need I say more? Gelukkig is niet iedereen er gevoelig voor. En volgens Samuel Levie, uit wiens boek de inspiratie voor dit recept van aardpeersalade met witlof afkomstig is, wordt de inuline die voor winderigheid zorgt grotendeels afgebroken door het langzaam roosteren van de aardperen.

Samuel gebruikt in zijn recept voor aardpeersalade in het boek ‘We eten thuis’ graag restjes geroosterde kip. Ik maak het mezelf nog makkelijker en haal geroosterde kip op de markt die ik vervolgens fijnpluk en meewarm in de oven.

De appel en sjalot die Samuel in het origineel gebruikt liet ik weg en voegde truffelmayonaise toe aan de dressing. Truffelmayonaise en aardpeer is namelijk een gouden combi. Sowieso laat ik niet graag een gelegenheid voorbij gaan om truffelmayonaise te gebruiken 😉 Deze aardpeersalade met witlof vind ik de ideale wintersalade. Manlief en ik eten zo’n schaal met z’n tweetjes helemaal op als hoofdgerecht. Serveer je hem als voorgerecht dan is het ruim voldoende voor 4 personen.

Afdrukken

Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise

Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise in schaal

Een winterse maaltijdsalade met stukjes geroosterde aardpeer

  • Genoeg voor: 2

Ingrediënten

  • 450 gram aardperen, in blokjes van ca. 2 cm gesneden (=schoongemaakt gewicht)
  • 2 gegrilde kippenpoten (ik koop ze op de markt)
  • 2 stronkjes witlof, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • handje verse peterselie, fijngehakt
  • handje walnoten, even geroosterd in de pan of oven.
  • evt. nog wat gebakken champignons

Voor de dressing:

  • 1 a 2 eetlepels truffelmayonaise
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appelcider azijn

Bereidingswijze

1. Maak de aardperen schoon als je dit nog niet hebt gedaan, schil de lelijke plekjes weg en snijd in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Dit komt niet heel nauw. Meng ze met een flinke scheut olijfolie en rooster een uurtje op 160°C.

2. Als je geen restjes kip hebt kun je ze meeroosteren met de aardperen. Koop je net als ik gegrilde kippenpoten op de markt pluk dan het vlees van de botjes en verpak in aluminiumfolie. Rooster dit pakketje het laatste kwartier met de aardperen mee in de oven. 

3. Maak een dressing door de truffelmayonaise en de appelcider azijn goed te mengen. Voeg de olijfolie langzaam toe en breng op smaak met peper en zout. 

4. Haal de aardperen uit de oven als ze gaar zijn en laat iets afkoelen. Meng de aardperen samen met de dressing, walnoten, witlof en peterselie en serveer als hoofdgerecht voor 2 of voorgerecht voor 4 personen.

Trefwoorden: aardpeer, topinamboer, salade,

Nog meer recepten met aardpeer?

Er staan nog veel meer lekkere recepten met aardpeer op Worstenbrood & Wijn:

Zelf ben ik erg benieuwd naar deze recepten met aardpeer:

Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise in schaal

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.