10x BBQ bijgerechten

Een zomerse BBQ is zoveel meer dan alleen maar stukken vlees, kip of vis. De basis van een relaxed BBQ-avondje is voor mij een mix van gerechten die wél en op en gerechten die níet op de barbecue worden bereid. Bij BBQ bijgerechten hoef je niet alleen te denken aan stokbrood en salades. Ook simpele ovenschotels kun je prima als bijgerecht bij de BBQ serveren.

De lekkerste bijgerechten bij de BBQ

Mijn favoriete bijgerechten bij de BBQ zijn ideaal om al eerder voor te bereiden. Zodat je tegen de tijd dat de kooltjes gloeien niet nog allerlei handelingen in de keuken hoeft te verrichten. Want ik ben vast niet de enige die liever buiten naast de BBQ zit met een biertje of wijntje in plaats van als een kip zonder kop op en neer rennen.

10 x bijgerechten BBQ

1. Zelfgemaakte kruidenboter

Een klassieker van een BBQ bijgerecht dat nooit verveeld: stokbrood met kruidenboter. Er gaat nu eenmaal niets boven zelfgemaakte kruidenboter. Geen puf of tijd om kruidenboter zelf te maken? Maak dan deze gekruide boter die sinds de TikTok hype door het leven gaat als ‘butter board’, maar al veel eerder in het boek Zes Seizoenen stond. Je vindt dit recept ook op pagina 34 van mijn BBQ-boek Grillen & Chillen.

2. Knoflookbrood van de BBQ

Een beetje in het verlengde van stokbrood met kruidenboter en toch weer anders. Je kunt dit knoflookbrood zowel op de BBQ (indirect met deksel) als in de oven warm laten worden. De boter en kaas zijn dan mooi gesmolten, de binnenkant van het brood zacht en de buitenkant krokant.

3. Champignons als bijgerecht van de BBQ

Ik durf het bijna geen recept te noemen, omdat de bereidingswijze en ingredienten zo ongelooflijk simpel zijn. Maar het garen en licht roken van de champignons op de BBQ zorgen voor een heel geconcentreerde champignonsmaak. Supersimpel, superpuur en superlekker. Zeker het proberen waard. Je vindt de uitgewerkte versie op pagina 46 van Grillen & Chillen. Samen met variaties voor tomaatjes en zoete aardappel.

4. Gevulde courgette

Er zijn oneindig veel variaties mogelijk op gevulde courgette. Op pagina 52 van Grillen & Chillen staan 4 vullingen: een vega, vlees, kip en visvariant. Zorg dat de vulling is voorbereid zodat je de courgettes na het even kort grillen kunt vullen en verder laten garen op het indirecte gedeelte van de BBQ.

Zucchini slice gebakken

5. Zucchini slice (deegloze courgette plaattaart)

In Nederland is de naam ‘zucchini slice’ niet erg bekend. Maar deze Australische plaattaart met courgette past perfect als bijgerecht bij een barbecue. Je maakt hem al eerder en kunt hem zelfs al afbakken en koud of lauwwarm in stukken serveren.

6. De allerlekkerste coleslaw

Ik schreef het al eerder en ik herhaal het nog maar een keer: dit is echt mijn favoriete recept voor coleslaw. Coleslaw is – net als kruidenboter en aardappelsalade – niet voor niets een klassieker als bbq bijgerecht. En zelfgemaakt zoveel lekkerder dan kant-en-klaar gekocht. In mijn BBQ-boek Grillen & Chillen staan op pagina 59 nog 3 variaties op dit basisrecept. O.a. een Aziatische variant.

Van links naar rechts: Oosterse oesterzwamspiesen, aardappelsalade, zoete aardappelsalade en gehaktbalspiesen uit Grillen & Chillen.

7. Aardappelsalade

Aardappelsalade valt bijna bij iedereen in de smaak. Helemaal voor te bereiden, maar als je hem in de koelkast gaat bewaren hou dan een beetje dressing achter om er vlak voor het serveren door te mengen. Naast ‘gewone’ aardappelsalade kun je ook denken aan een zoete aardappelsalade of een asperge-aardappelsalade. Die laatste past perfect bij een beenhammetje van de BBQ.

8. Snelle BBQ-salade

Deze salade met zwarte bonen, tomaat, mais en avocado flans je zo in elkaar en ziet er ook nog eens heel fleurig uit. Behalve op deze blog vind je hem ook terug op pagina 65 van mijn BBQ-boek Grillen & Chillen. Lekker met lamskoteletjes, worstjes of kip van de BBQ.

Gratin met zoete aardappel, prei en salie in ovenschaal

9. Aardappelgratin

Het is helemaal niet gek om een aardappelgratin als bijgerecht bij een BBQ te serveren. Ik maakte deze gratin met zoete aardappel, prei en salie altijd graag in de winter. Bij bijvoorbeeld buikspek van de BBQ. Sinds we op Curaçao wonen maak ik aardappelgratin met een Caribisch tintje die ik snel zal delen. Als je een keukenmachine hebt om de aardappel in dunne schijfjes te snijden ben je zo klaar. Voorkoken is niet nodig.

10. Pasta ovenschotel met groenten

Dit recept moet nog uitgewerkt worden 😉 Maar ik wilde je de rest van de recepten voor BBQ-bijgerechten niet onthouden.

Pin onderstaande afbeelding op je (BBQ) bord op Pinterest

2 Comments

  1. Zeker de helft van de 10 zijn bij ons al bij de gasbbq op tafel gekomen en niet 1 keer. Nu eindelijk onze tuin klaar is en de plancha ingebrand zullen er nog meer gerechten uit Grillen & Chillen geprobeerd worden. Vandaag voor de 2e keer de aubergine met blauwe kaas erop gehad. Een van onze favorieten, terwijl mijn man eigenlijk niet zo van aubergine houdt maar deze vind hij heerlijk. Dus ook met een gas bbq kun je heerlijk eten uit Grillen & Chillen en chillen is het zeker.

    • Dat is een extra compliment als Geert het lekker vindt 🙂 En tof om te lezen dat de recepten ook prima op een gas bbq te bereiden zijn!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.