Zelf worstenbroodjes maken? Ik geef je 10 handige tips voor een perfect resultaat!

Brabantse worstenbroodjes tips

Als je blognaam ‘Worstenbrood’ in de titel heeft schept dat bepaalde verwachtingen. Hoe meer lezers en mede-foodies ik ontmoet hoe meer ik besef dat er gezocht wordt naar mijn recept voor Brabantse worstenbroodjes.

De naam Worstenbrood & Wijn heb ik vooral gekozen om mijn Bourgondische Brabantse roots uit te stralen. En omdat ik het leuk vond om twee namen met de dezelfde beginletter er in te hebben. Ze hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. Want wijn drinken bij een worstenbroodje gaat zelfs mij te ver. Dat past gewoon niet. Bij een worstenbroodje hoort koffie of thee. Mits je druiven plukt op een Brabantse wijngaard zoals ik jaren heb gedaan bij De Linie in Made. Dan kan het weer wel 😉

Maar goed, de vraag naar mijn recept voor de lekkerste Brabantse worstenbroodjes neemt toe.
Ik ben dan ook hard bezig met de laatste puntjes op de i te zetten. Worstenbroodjes zijn namelijk echt een ding in Brabant en voor ik mijn recept publiceer wil ik er 100% tevreden over zijn. Bovendien ben ik nogal een purist en perfectionist als het om worstenbroodjes gaat.

Jullie zullen nog even geduldig moeten wachten. Gebruik tot die tijd het recept voor worstenbroodjes van La Place dat ik erg goed vind. Wel zal ik hier alvast 10 praktische tips delen voor iedereen die zelf aan de slag gaat met het maken van Brabantse worstenbroodjes.

Het zijn 10 tips die ik in de afgelopen jaren heb geleerd van Robert van Beckhoven en Luc Martin (van Pig & Rye) en inmiddels mezelf eigen heb gemaakt. Los van welk recept voor worstenbroodjes je gebruikt, deze tips gaan altijd op:

10 x handige tips bij het maken van worstenbroodjes

Tip 1 Verhouding deeg:gehakt bij worstenbroodjes

Gebruik altijd net zoveel deeg als gehakt. Bijvoorbeeld 40 gram deeg en 40 gram gehakt.

Tip 2 Temperatuur oven voor het bakken van worstenbroodjes

Bak de worstenbroodjes af op hoge temperatuur; liefst 230ºC. Bak ze nooit korter dan 12 minuten in verband met de gaarheid van het gehakt.

Tip 3 Ligging op bakplaat

Leg de worstenbroodjes schuin op de plaat; zo passen er meer op en komen ze niet tegen elkaar an tijdens het bakken.

Tip 4 Worstenbroodjes invouwen

Zorg dat de korte kant van het worstenbroodje, de uiteinden dus, een dun stukje deeg is dat strak om het worstje wordt gerold. Op deze manier heb je ook bij de eerste hap meteen een stukje worst en niet alleen lucht en deeg. Dit doe je door het worstje op het plakje deeg te leggen zodat het precies tegen de korte kant aan ligt. Dan pak je met je vingers het korte eind van het deeg vast en trekt het een stukje over het worstje heen. Daarna vouw je de lange uiteinden van het deeg naar binnen, knijpt de naad dicht en rolt hem met 2 handen over je aanrechtblad tot de gewenste lengte.

Tip 5 Stoom toevoegen

Voeg wat stoom toe aan je oven tijdens het bakken (als je oven deze functie heeft) of spuit met een plantenspuit wat water in je oven voor je de worstenbroodjes in de oven schuift.

Tip 6 Basterdsuiker ipv gewone suiker

Gebruik (witte) basterdsuiker in je deeg in plaats van gewone suiker; dit geeft een mooiere kleur.

Tip 7 Deeg laten rusten

Begin zeker 1 dag van te voren met het deeg en laat het minimaal een nacht rusten in de koelkast.
Dit doe je dus nadat de grote deegbol zijn eerste rijs heeft gehad en je deeg in volume is verdubbelt. Laat het als je de worstenbroodjes gaat maken eerst weer op kamertemperatuur komen.

Tip 8 Soezenbeslag tegen krimp

Gebruik soezenbeslag door je gehakt zodat het minder krimpt en je worstenbroodje mooi gevuld is.

Tip 9 Afdekken deeg om uitdrogen te voorkomen

Dek je deeg tijdens het vormen van de bolletjes steeds af met plastic folie zodat het niet uitdroogt.

Tip 10 Oefenen met invouwen van worstenbroodjes

De enige manier om het worstenbroodjes maken goed onder de knie te krijgen is het vaak doen! Oefenen dus. En meteen een hele voorraad worstenbroodjes tegelijk maken; het is (bijna) net zoveel werk en ze zijn prima in te vriezen.

P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.

Brabantse worstenbroodjes tips

4 Comments

  1. whoop ik heb natuurlijk eerst een blogpost over worstenbroodjes opgezocht. Hoewel we sinds kort nèt niet in Brabant wonen, voelen de mensen zich hier wel echt meer met Brabant verbonden dan Gelderland. Worstenbroodjes en carnaval zijn hier dan ook echt een ding. Als geboren en getogen Haagse wel even wennen al die andere gebruiken. Maar het Bourgondische rond Den Bosch bevalt me prima! Komende weken je blog maar eens verder doorspitten en ondertussen hopen dat ik de #goodiebag en je bitterballen bijbel win 🍀

  2. Ik moet deze echt eens proberen te maken! Ultimate comfortfood als je het mij vraagt. Bourgondischer dan worstenbroodjes wordt het niet. Of nouja, bitterballen dan, die wel! #goodiebag

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.