Zondagslunch: Knolselderijsoep en tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen 

knolselderijsoep en tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen
Knolselderijsoep en tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen

Een gewoonte waar ik begin dit jaar mee ben begonnen en die erg goed bevalt; de zondagslunch. Omdat ik op zondagavond vaak geen zin meer heb om te koken en we op deze manier toch met een fatsoenlijke maaltijd de week afsluiten.

Vandaag stond de herfstige combinatie van knolselderijsoep met makreel, wederom uit het fantastische ‘Soep bij Janneke thuis’ op het menu.  Op de foto gegarneerd met geroosterde walnoten. En daarbij de tartines  ( dikke sneden geroosterd brood) belegd met walnotenpesto (ik gebruikte een restje dat over was van de pasta met walnotenpesto en courgette) gemengd met ricotta en daarop gebakken kastanjechampignons met geraspte kaas die nog heel even onder de grill gaan. Het is een recept uit het boek ‘Joie de Vivre ‘ van foodblogger Beatrice Pelte. De soep en brood vormen een redelijk machtige maar heerlijke combinatie.
Eet je vegetarisch of heb je vegetarische eters over de vloer? De soep smaakt ook prima zonder de gerookte vis.

Tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen

Voor 4 tartines:

Ingrediënten 

  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 30 gram walnoten
  • 20 gram peterselie, fijngesneden
  • fijngeraspte schil van 1/2 biologische citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels ricotta
  • 120 gram champignons, in dunne plakjes
  • zeezout en peper
  • 4 dikke sneden brood
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • 30 gram geraspte (Goudse) kaas

Bereidingswijze

1. Maak de walnotenpesto door de knoflook, walnoten, peterselie en citroenrasp met een snufje zeezout in de keukenmachine met de pulse-knop fijn te hakken. Voeg de olijfolie toe en mix tot het een mooie puree is. Doe de puree in een kommetje, roer de ricotta erdoor en zet hem opzij.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Doe de champignons erin met wat zeezout en bak ze tot het vocht vrijkomt. Neem de pan van het vuur en breng op smaak met peper.

3. Verhit de ovengrill. Rooster het brood in een broodrooster en besmeer met de walnotenpesto. Verdeel de champignons over de boterhammen en strooi er nootmuskaat en de geraspte kaas over. Leg de tartines onder de grill tot de kaas is gesmolten. Dit duurt 2-3 minuten, afhankelijk van hoe dicht ze onder de grill liggen. Serveer direct.

 

knolselderijsoep en tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen
Knolselderijsoep en tartine met walnotenpesto, ricotta en paddestoelen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*