Witlofstamppot met Friese nagelkaas en gerookte zalm

Een gerecht dat manlief maar liefst 3 keer in 2 weken wilde eten verdient zeker een plekje op de blog. Deze romige witlofstamppot met een laagje gesmolten kruidige nagelkaas en de vettige gerookte zalm erbij is een heerlijke combinatie.
Wij leggen de plakjes gerookte zalm vaak nog even op de stamppot  zodat ze een klein beetje mee garen.
Wijntip: een lichtzoete Riesling uit de Moezel

Witlofstamppot met Friese nagelkaas en gerookte zalm

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

 -500 gram aardappels, geschild en in stukken
– 500 gram witlof, kern verwijderd en in grove stukken gesneden
– 25 gram boter
– 1 kruidenbouillontablet, verkruimeld
– 60 ml crème fraîche
– nootmuskaat
– 75 gram Friese nagelkaas, geraspt
– 200 gram gerookte zalm
Extra nodig: ingevette ovenschaal

Bereidingswijze:

1. Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.

2. Verhit in een hapjespan de boter. Voeg de witlof en het bouillontablet toe en laat het geheel op laag vuur met de deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven.

3. Roer de crème fraîche door de witlof en breng op smaak met nootmuskaat en (versgemalen) peper.

4. Verwarm de ovengrill. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en schep ze door de witlof. Schep het geheel in een ovenschaal en verdeel de nagelkaas erover.
5. Zet de schaal onder de grill en laat de kaas in 2-3 minuten bruin kleuren.Serveer met plakken gerookte zalm.

Bron: Allerhande van AH


2 Reacties

  1. Hey Ilona,

    Als eerste nog de beste wensen voor 2017. Toffe bucketlist trouwens.
    En wat een heerlijke recepten zie ik iedere keer voorbij komen. Ik bewaar ze allemaal en ga er zeker wat proberen. Heb jij als echte Tilburger al het stoofvlees met La Trappe Quadrupel geprobeerd uit de Allerhande. Zo niet, zie hieronder. Wij vinden hem heel lekker. Ik maak hem alleen met pastinaakpuree. Geert lust geen hutspot 🤔. Ik gebruik ook geen mixer voor de puree want dan gaat het zo plakken. En geen flinke bult op mijn eetlepel 5 spices. Het is de moeite waard.

    Heel veel succes met Worstenbrood & Wijn. Ik ben fan 😋. En succes met het wandelingetje 😉.
    Groene leem of zinkzalf werkt goed voor genezing van blaren, maar ik ga er vanuit dat je die niet gaat krijgen.

    Groetjes Wendy

    Stoofvlees met La Trappe Quadrupel
    6 pers, bereiden 35 min, wachten 265 min

    Ingrediënten
    2 el bloem
    660 ml La Trappe Quadrupel (bier)
    1 runderbouillontablet
    1 1/5 kg ribrunderlappen
    2 el appelstroop
    1 1/2 kg iets kruimige aardappelen
    800 g fijngesneden hutspotgroenten
    1 el 5 spices
    100 g boter
    Bereiding
    Voorbereiden

    Bereiden
    1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Snijd het vlees in stukjes en bestrooi met de bloem, peper en zout. Verhit de helft van de boter in de braadpan. Braad het vlees op middelhoog vuur in 4 min. rondom bruin. 2. Voeg het bier, de appelstroop, 5 spices en het bouillontablet toe. Zet het vlees met de deksel op de pan in de oven en laat ca. 4 uur garen. 3. Neem het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen. Schep regelmatig om. Zet de pan op middelhoog vuur op het fornuis en laat het vocht verder inkoken tot een dikkere saus. 4. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe met de hutspotgroenten in een ruime pan water met zout. Kook in 20-25 min. gaar. Giet af en doe alles terug in de pan. Voeg de rest van de boter toe en mix met een mixer tot hutspot. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat iets afkoelen. 5. Schep het stoofvlees in de braadslee of ovenschaal en bedek met 2/3 van de hutspot. Doe de rest van de hutspot in de spuitzak en spuit hiermee toefjes op de ovenschotel. Zet de oven op 180 °C. Bak de schotel ca. 25 min. tot hij goudbruin kleurt.
    Nabereiden

    Bekijk het recept op ah.nl

    ________________________________

    • Ah wat leuk; mijn eerste fan! 😉
      Ik heb wel eens La Trappe door een kaasfondue gebruikt maar dit recept ken ik nog niet. Die Quadrupel is wat mij betreft ook beter om mee te koken als om te drinken; met 10% alcohol sta ik anders meteen op mijn kop…
      En puree moet je inderdaad nooit met een mixer maken (al doet mijn moeder dat gewoon toch) omdat je daarmee de celstructuur kapot maakt en het een soort van behangplaksel wordt! Gewoon lekker stampen dus 😀

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*