Valentijnsdiner voor twee: Vacherin Mont d’or kaasfondue

Ik heb een ontzettende hekel aan alle commerciële feestdagen. Vooral die waarbij het overduidelijk is dat het helemaal niet meer draait om de tradities er omheen maar vooral om zoveel mogelijk omzet draaien voor winkeliers en restaurants. Kerst, Pasen en dus ook Valentijnsdag (hoewel natuurlijk helemaal geen officiele feestdag); het liefst zou ik ze allemaal ontvluchten of boycotten. Met Valentijnsdag zul je manlief en mijzelf dus ook niet in een restaurant vinden voor een ‘romantisch’  diner; met slechts een beperkte menu keuze en allerlei roze gerechten…

Dat wil niet zeggen dat we met Valentijnsdag niet een extra flesje wijn opentrekken om samen te genieten van wat voor mij het ultieme diner voor twee is; een heerlijk Vacherin Mont d’ or kaasje uit de oven. Voor wie hem niet kent; Vacherin is een seizoenskaas en alleen verkrijgbaar van oktober tot maart. Zeker de moeite waard om eens te proberen als je hem ziet liggen in het kaasschap. Albert Heijn verkoopt ze ook. 

Vacherin Mont d’or kaasfondue

Voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als voorgerecht
Of serveer Vacherin Mont d’or in plaats van een kaasplankje bij een etentje.

Ingrediënten

– 1 Vacherin Mont d’Or kaasje met het houten doosje er nog omheen, op kamertemperatuur
– 1 teentje knoflook, gepeld en in heel dunne plakjes gesneden
– 60 ml witte wijn
Extra nodig:
Serveer met stokbrood

1. Warm de oven voor op 200ºC.

2. Haal het plastic van het houten bakje en omwikkel het bakje met aluminiumfolie. Laat hierbij de bovenkant open.
Zet de kaas op een bakplaat bekleed met bakpapier (voor het geval er smeltende kaas overheen zou komen…)

3. Maak met een aardappelschilmesje wat inkepingen aan de bovenkant van de kaas. Schuif de plakjes knoflook in de inkepingen en schenk er voorzichtig de witte wijn op zonder dat het langs het bakje loopt.

4. Bak zeker 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas helemaal gesmolten is.

5. Serveer met stokbrood of bijvoorbeeld gekookte krieltjes.

Tip: lekker met Champagne (!) of een volle Chardonnay.

Bron: een van mijn favoriete bloggers: David Lebovitz

 

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gordon Ramsey's geglaceerde zalm met spinazie-radijs salade  - Worstenbrood & Wijn
  2. Gordon Ramsey's geglaceerde zalm met spinazie-radijs salade  - Worstenbrood & Wijn
  3. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #2 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*