Tiramisu met amarena kersen

tiramisu amarenekersen

Tiramisu met amarena kersen

Het grappige aan recepten is; je bent nooit de eerste met een geniaal idee. Zelden is een recept écht uniek. Zo maakte mijn schoonmoeder een tijdje terug monchoutaart met een bodem van harde schuimkoekjes en een amarenen kersen topping. Behoorlijk zoet maar ook super lekker. Dat bracht mij op het idee om een tiramisu met amarena kersen te maken. Ondanks het feit dat ik mijn basisrecept voor een klassieke tiramisu nog steeds graag maak, vind ik het ook leuk om er af en toe mee te experimenteren. En na de laatste Italiaanse week bij de Lidl heb ik mijn voorraadkast weer aangevuld met potten amarena kersen. 

Bij het googlen op ‘tiramisu met amarenekersen’  bleek dat ik niet de enige was met dit idee. Zowel op de blogs van Smulpaapje (een aanrader trouwens, vooral voor mensen met kleine kinderen) en Bijna net zo lekker als thuis vond ik vergelijkbare recepten. 

Dit is mijn versie zoals ik hem afgelopen vrijdag maakte tijdens een etentje:

Nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

– 1 eidooier
– 1 eetlepel suiker
– 1 theelepel vanillesuiker
– 250 gram mascarpone
– 1 pot amarena kersen inclusief sap
– 1,75 dl sterke zwarte koffie
– scheut kirch of kersenlikeur
– 10-12 Savoiardi-koekjes (Italiaanse lange vingers)
– 1-2 eetlepels ongezoet cacaopoeder
Extra nodig: schaal van ongeveer 10 x 20 cm of 4 schaaltjes of glaasjes

Bereidingswijze:

1. Doe de eidooier, de suiker en de vanillesuiker in een kom en roer tot het mengsel een romige consistentie heeft.
Spatel de mascarpone erdoor zodat je een gladde room krijgt. Meng er tenslotte ook nog 1 eetlepel sap van amarena kersen bij.

2. Zet 1 grote schaal klaar of 4 kleinere schaaltjes of glaasjes.

3. Doe de koffie met de kirch of kersenlikeur in een kom. Doop de koekjes er een seconde of twee in, zodat ze net voldoende vloeistof opnemen, maar niet uit elkaar vallen.
Leg een laag koekjes in de schaaltjes, vervolgens een laag mascarpone, een laagje fijngehakte amarena kersen, weer een laagje lange vingers en eindig met een laagje mascarpone.

4. Stuif er cacaopoeder over en laat alles in de koelkast opstijven

Seveertip: indien je de stukken op een bordje serveert, verdeel dan nog wat sap van de amarenen kersen om de tiramisu.

Bron: basisrecept voor tiramisu uit  ‘De Italiaanse keuken’ van Antonio Carluccio

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*