Uit de stoomoven: Asperges met ham en ei

asperges stoomoven ham ei

Ze staan tijdens het seizoen minstens 1 keer per week bij ons op het menu; asperges! De klassieke combinatie met ham en ei blijft daarbij favoriet. En sinds we in het bezit zijn van een stoomoven hebben we de aspergepan meteen de deur uit gedaan.

Ik gebruik hem eigenlijk nog niet vaak genoeg maar ben nog elke dag blij met mijn stoomoven. Met name tijdens het aspergeseizoen (van eind april tot 24 juni) draait hij overuren. Niet alleen stomen we er de aardappeltjes in voor, ook de eieren stomen tegelijk met de witte asperges gaar. Maar het grootste voordeel van asperges uit de stoomoven is dat ze perfect gaar worden zonder dat je daarna een plasje vocht op je bord hebt.  

Dit is het basis recept voor asperges met ham en ei zoals ik dat altijd klaar maak; of meestal manlief moet ik eerlijk bekennen. Wij vinden het lekker met alleen wat klontjes boter, peterselie en gebakken aardappeltjes. Heel soms laat ik de boter alvast smelten in een pannetje en meng daar de stukje ei en de peterselie door om over de asperges te gieten als ‘saus’. 

Asperges met ham en ei uit de stoomoven

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

– 750 gram witte asperges, AA klasse (deze zijn redelijk dik)
– 4 eieren
– 6 plakjes schouderham van de keurslager, opgerold
– peterselieblaadjes, fijngehakt
– roomboter, in kleine stukjes
Voor erbij: 400 gram aardappels, geschild en in stukken (nog niet in plakjes) gesneden

Bereidingswijze:

1. Stoom de aardappels, afhankelijk van de grootte, 10 minuten voor in stoomoven of kook ze voor in een pan met gezouten water. Laat hierna afkoelen.

2. Schil de asperges zeer zorgvuldig; je wilt geen schilletjes proeven! Snijd daarna ongeveer 1 cm van de houtige onderkant af. Als je ze niet meteen gebruikt kun je ze het beste in een natte theedoek wikkelen en in de koelkast bewaren.

3. Afhankelijk van de dikte van de asperges zul je moeten leren hoe lang je ze moet stomen; ergens tussen de 10 en 15 minuten. Wij houden voor redelijk dikke asperges meestal 14 minuten aan. Stoom de asperges 5 minuten en voeg daarna de eieren toe om ze nog 9 minuten mee te laten stomen.

4. Snijd in de tussentijd de gestoomde aardappels in plakjes en bak ze in roomboter of olie tot ze mooi goudbruin zijn. Hak ook de peterselie fijn als je dit nog niet hebt gedaan en rol de ham op in plakjes.

5. Serveer de asperges het liefst op een voorverwarmd bord want ze koelen ontzettend snel af. Heb je geen bordenwarmer verwarm de borden dan gewoon 3 minuten in de magnetron. Verdeel kleine blokjes roomboter op de nog warme asperges zodat het er tussendoor smelt en geniet!

Wijntip: Pinot Blanc, Pinot Gris of Riesling wijn uit de Elzas. Of probeer eens een Nederlandse witte wijn uit Brabant, Zeeland of Limburg; ze komen tenslotte uit dezelfde streek 😉

 

1 Trackback / Pingback

  1. Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: Leafs - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*