ShamBosa; Afghaanse foodbar in Tilburg 

Shambosa foodbar collage Worstenbrood & Wijn

Foodie destination Tilburg?!

Of ik een review achter wilde laten op hun Facebook pagina. Nou dat wilde ik wel. Ik was zo enthousiast over het Afghaanse eten dat ik bij Shambosa proefde dat ik spontaan besloot om een uitzondering te maken op het feit dat ik geen restaurant recensies op mijn blog wil! Uiteindelijk heb ik bedacht dat het prima past binnen de categorie ‘Foodie destinations’ want dit is echt een plek die je als foodie niet mag missen.

Nou is Shambosa formeel gezien ook niet echt een restaurant want ze omschrijven zichzelf als Afghaanse Foodbar. En dat past prima in het concept van de creatieve broedplaats die Bank15, het gebouw waar ze in gevestigd zitten, wil zijn.  Er is één grote ruimte met lange tafels en stoelen waar je kunt flexwerken of wat kunt eten of drinken. Het drinken bestel je bij de centrale bar en het eten bij een van de foodbarretjes die er omheen zitten. Een opmerking waard is het hippe interieur; ik heb snel een foto gemaakt van de supergave bar van pallethout. Dat is een leuk DIY projectje voor manlief voor als wij ooit nog eens een buitenkeuken in elkaar gaan knutselen. Zelfs de kroonluchter, iets waar ik normaal gesproken helemaal niet op let, was in ‘foodiestyle’; gemaakt van lepels en vorken.

Bar van pallethout in Bank15

Een foodie die niet vaak uit eten gaat

Wij kwamen speciaal naar Bank15 voor het Afghaanse eten wat bij Shambosa  op de menukaart staat. Een paar jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de Afghaanse keuken bij restaurant Sarban, ook in Tilburg, en dat was zo lekker dat ik erg benieuwd was naar dit nieuwe eettentje. Er wordt vaak gedacht dat ik als foodie regelmatig uit eten ga maar de werkelijkheid is anders. Ik vind het eten in veel restaurants zo ontzettend tegenvallen qua prijs-kwaliteit verhouding dat ik erg selectief ben in het uitgeven van mijn geld buiten de deur. Aan restaurants dan; in geld uitgeven ben ik erg goed…

Naast dat ik de prijzen in Nederlandse restaurants aan de hoge kant vind, hoe begrijpelijk ook, is er nog een andere reden dat ik niet zo vaak uit eten ga als dat ik zou willen. Het klinkt misschien een beetje arrogant maar ik denk gewoon heel vaak ‘dat kan ik zelf veel lekkerder klaar maken’…  En dat doe ik dan ook; thuis aan de slag gaan met gerechten die ik ooit ergens proefde en daar mijn beste versie van maken.

Zelf maken of uit eten?

Een van mijn criteria bij het uitzoeken van een restaurant is; zou of kan ik dat thuis zelf maken? Van Indiaas eten weet ik inmiddels; dat kan ik wel maar dat is zo ontzettend veel werk dat ik er niet meer aan ga beginnen. Elke vakantie, in welk land dan ook, gaan wij daarom altijd bij een Indiaas restaurant eten. Over Perzisch eten denk ik hetzelfde; luchtige rijstkorrels zoals mijn oude Iraanse buurtjes, van Persian Delicacies, dat maken dat gaat mij alleen lukken met veel tijd en energie.  Voor degenen die nog onbekend zijn met  de Afghaans keuken; voor mij is dat een mix van Indiase en Perzische invloeden. Oftewel; heer-lijk! En ook nog eens super gezond trouwens;  er wordt veel gebruik gemaakt van peulvruchten, kruiden en verse groenten.

Nog een laatste overweging om mee te nemen bij het kiezen van een restaurant is uiteraard de beschikbaarheid of bereikbaarheid van het eten. Met andere woorden; voor de allerlekkerste hummus vlieg ik nog wel naar Israël, behoefte aan verse buffelmozzarella? Italie is slechts een vlucht van een paar tientjes verwijderd (tip: Milaan!).  De meest goddelijke macarons? Een autoritje van 2 uurtjes naar Lille in Noord Franrijk voorziet in die behoefte. Maar een vakantie naar Afghanistan? Ik ben bang dat het er de komende jaren nog niet in zit qua veiligheid.  Om te proeven van de Afghaanse specialiteiten ga ik daarom graag naar een Afghaans restaurant in Nederland.

Het eten bij Shambosa

Maar terug naar Shambosa; de reden dat ik er een hele blogpost aan wijd is omdat ik zo ontzettend heb genoten van het heerlijke eten. Ik ben bang dat ik zelfs de twee dames naast ons aan de tafel, die al klaar waren met hun tosti, heb weggejaagd naar een andere tafel met mijn onophoudelijke ‘dit is echt heerlijk’ ‘wow, dit is echt geweldig’. Zelfs op mijn wandeltocht naar huis, en het duurt 2 uur om terug te wandelen vanuit het centrum, liep ik nog na te genieten van de lunch. Elk onderdeel van de proeverij die manlief en ik kozen was smakelijk en met verse ingrediënten bereid. Het eten werd opgediend in 3 gangen en ik heb even moeten spieken op de online menukaart maar ik denk dat ik het goed heb onthouden:

We begonnen met Sope Dahl; een verse soep van gele linzen, kurkuma en gember.

Sope Dahl bij Shambosa Tilburg
Sope Dahl bij Shambosa

Vervolgens een bordje met 2 Mantu; gestoomde deegbuideltjes gevuld met vers gehakt, groenten en kruiden. Met saus van gele spliterwten en yoghurt munt.

Mantu bij Shambosa Tilburg
Mantu bij Shambosa

En tenslotte werd de tafel volgezet met voor ieder een bordje Qabeli Palaw; gekaramelliseerde basmatirijst met een deken van  rozijnen, amandelen, wortel en kalfsvlees. Daarbij nog 4 schaaltjes met malse stukjes kippendij, kruidige gehaktballetjes, bloemkool en mijn persoonlijke favoriet: een pompoencurry! Die laatste was heerlijk zacht door de yoghurt en met een zoetig smaakje van kaneel.

Proeverij hoofdgerecht bij Shambosa in Tilburg
Het hoofdgerecht bij de Shambosa proeverij; Pilaw met groenten en vlees.

Voor al dit lekkers betaalden we slechts € 14,50 per persoon. Een koopje voor een uitgebreide lunch op een doordeweekse dag. Dat is dan ook meteen het enige nadeel; ze zijn alleen op doordeweekse dagen geopend. Ik gok omdat ze in het weekend cateringopdrachten hebben. Hoe dan ook; deze dames met Afghaanse roots gaan het wel redden in de Tilburgse foodie scene. Is het niet meer met dit concept dan vast met een eigen restaurant.

Shambosa is gevestigd aan de Spoorlaan 350 in Tilburg (in BANK15) en open van maandag – vrijdag van 12.00 – 20.00

Shambosa foodbar collage Worstenbrood & Wijn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*