Voor bij de borrel: Rode biet bladerdeeghapjes

Bij de borrel; rode biet bladerdeeghapjes met blauwe kaas

Ik heb veel te veel bieten gezaaid in het voorjaar. Uitdunnen was uiteraard een optie geweest. Maar de zuinige Hollander in mij vond dat zonde. Dat heb ik geweten. In tegenstelling tot sommige andere groenten hadden de bietjes van geen enkele plaag last. En zo komt het dat ik al wekenlang bieten oogst uit de moestuin. Die overigens steeds groter worden. 

Na geroosterde bietjessalade met yoghurt en walnoten, verschillende variaties van bietencarpaccio, gefermenteerde bietjes, een ovenschotel met gehakt en bietjes, biet gevuld met lamsgehakt en zelfs verschillende recepten met bietenblad besloot ik er een borrelhapje mee maken.

Biet bij de borrel dus 😉  Een bladerdeeghapje waar makkelijk mee te variĂ«ren is door het gebruik van verschillende kaassoorten. Super snel klaar door het gebruik van rauwe bietenplakjes die je niet eerst hoeft voor te garen. Zelfs als het bladerdeeg nog bevroren is kun je ze al beleggen en in de oven leggen tijdens het voorverwarmen.

Het ideale hapje voor als je (onverwacht) eters krijgt. Ik maakte ze de eerste keer op hele bladerdeegplakjes als voorgerecht.  Maar als borrelhapje is het makkelijker te serveren als je de plakjes door de helft verdeeld of in vierkantjes. Op die manier kun je ze gemakkelijk uit de hand eten. 

Rode biet bladerdeeghapjes

Ingrediënten

– bladerdeegplakjes, ontdooid
– roomkaas, crĂšme fraiche of zure room
– 1 of 2 ongekookte rode bieten (afhankelijk van hoe groot ze zijn), geschild
– blauwe kaas, geitenkaas of fetakaas
– gedroogde Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220°C.

2. Verdeel de bladerdeeghapjes in 2 gelijke repen of in 4 vierkantjes als je liever wat kleinere hapjes wilt. Leg ze meteen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Eenmaal belegd zijn ze lastiger te verplaatsen.

3. Besmeer de bladerdeegplakjes met wat roomkaas of creme fraiche. Dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een kleine lepel. Laat daarbij een stukje vanaf de zijkant vrij voor een knapperig randje.

4. Verdeel de bietenplakjes op zo’n manier over de roomkaas dat ze elkaar een klein beetje overlappen.

5. Verkruimel tenslotte de kaas erover en wat gedroogde kruiden en bak 20 minuten in de hete oven.

 

Rode biet bladerdeeghapjes voor ze de oven in gaan
De rode biet bladerdeeghapjes voor ze de oven in gaan

 

rode biet bladerdeeghapjes uit de oven
Als ze uit de oven komen; met een krokant randje en krokante onderkant

Bij de borrel; rode biet bladerdeeghapjes met blauwe kaas

2 Reacties

  1. Ga ik zeker eens uitproberen, maar een vraag, zijn de bietjes eerst voorgekookt. Ziet er in ieder geval lekker en gezond uit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*