Perzische gegrilde kipkluifjes van de BBQ

Kippenvleugels op Perzische barbecue
De kippenvleugels op de Perzische BBQ van de buurman op brede spiezen boven kooltjes

Ik mis nog steeds de gegrilde kippetjes die regelmatig over de schutting kwamen toen we nog in ons vorige huis woonden. Onze buren, oorspronkelijk uit Iran, staken heel het jaar door de BBQ aan en hun ontzettend gastvrije cultuur maakte dat wij vaak mee mochten proeven.  In de jaren dat we naast hen woonden proefden we heel wat Perzische specialiteiten, die me tot dan toe onbekend waren.  Toch is het meest simpele gerecht ons het meest bijgebleven en dat is wat we inmiddels zelf ook al jaren als favoriete BBQ hapje serven; gegrilde kipkluifjes. Ik heb Vittorio een paar keer moeten vragen wat hij daar nou voor marinade voor gebruikte en de eerste paar keer kwam ik niet verder als; peper en zout. Totdat hij een keer zei; ‘en de ui natuurlijk’.

De ui??? Ik snapte niet wat hij bedoelde maar hij marineert de kip dus een hele nacht in een plastic zak met stukken ui.  Het is bijna te simpel om het een recept te noemen. Het marineren met de ui is schijnbaar het ‘geheim’ van de Perzische keuken (of in ieder geval van de buurman) en maakt het velletje van de kippenvleugels heerlijk knapperig.  De buurman heeft speciaal voor deze kippetjes en zijn lamskebab een Perzische BBQ laten maken (hier hangen de spiezen boven de kooltjes; zie foto boven) en na enkele jaren experimenteren hebben we het resultaat redelijk goed kunnen evenaren met de baksteen-in-aluminium oplossing (naar een idee van Steven Raichlen).
Al moeten we de fluffy rijst van de buurvrouw dan missen 😉 

 

 

Perzische gegrilde kippetjes van de BBQ

Voor 4 personen als onderdeel van een BBQ of als hoofdgerecht met andere bijgerechten.

Ingrediënten:

– 1 kilo kippenvleugels, plat en borrel gescheiden (onze buurman gebruikt alleen het dikke stukje maar wij vinden de platte vleugeltjes ook erg lekker)
– 1 ui,  +/- 160 gram, grof gehakt
– een beetje saffraan (voor de kleur, dus kan worden weggelaten)
– ¼ theelepel peper
– ¼ + 1/8 theelepel zout
Extra nodig: open BBQ, platte BBQ spiezen en 2 met aluminium ingepakte bakstenen

Bereidingswijze:

1. Stamp de saffraan in een vijzel fijn en meng met de kipstukjes en de ui in een plastic zak.  Breng op smaak met de zout en peper.

2. Laat een nachtje marineren in de koelkast, of minstens een paar uur, voordat je ze gaat grillen.

3. Verhit de kooltjes voor de BBQ.

4. Verwijder de ui van de kip en rijg ze aan platte BBQ spiezen.  Hang de kipspiezen tussen de twee bakstenen (zie foto onder) op het rooster van de BBQ en grill ze langzaam tot het velletje goudbruin en knapperig is. Keer regelmatig.

Bron: onze oude buurman; Vittorio Desikan van  catering Persian Delicacies

 

perzische-kipkluifjes-van-de-bbq-gemarineerd-in-ui
Perzische kipkluifjes op onze geimproviseerde ‘Perzische’ BBQ; brede BBQ spiezen met de uiteinden op in aluminium gewikkelde bakstenen. Op deze manier blijven de kipstukjes niet aan het rooster plakken.
Kippenvleugels op Perzische barbecue
De kippenvleugels op de Perzische BBQ van de buurman op brede spiezen boven kooltjes

 

1 Trackback / Pingback

  1. Voor bij de BBQ; mijn favoriete Cole Slaw recept - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*