Pasta met tomatensaus, tonijn en rucola

tonijnsaus pasta

Dit is nou echt een super mooi én lekker bordje pasta! Van dit recept word ik heel gelukkig. Ik zou willen dat ik altijd zo’n mooi bordje pasta geserveerd zou krijgen in een restaurant. Helaas is dat niet zo, maar dat geeft niet als je het net zo lekker thuis kunt maken.

In dit geval maakte manlief de pasta klaar en hoefde ik het alleen maar op te eten. Het is een recept dat al enkele jaren in ons kookrepertoire zit; we maakten het voor het eerst tijdens een kampeervakantie in Italië. Het recept komt uit het boek ‘Eten, drinken en slapen’ van Ronald Giphart en bevat recepten van de (op dat moment) enige twee 3 sterren restaurants in Nederland. Deze pasta stond schijnbaar regelmatig op tafel als personeelsgerecht bij ‘Oud Sluis ***’.

Je zou in theorie de tomatensaus en tonijnsaus door elkaar kunnen mengen maar juist de losse onderdelen maken dat je het bord zo mooi op kunt maken. En soms wil het oog nou eenmaal ook wat. En je gebruikt voor dit recept gewoon tomatenblokjes en tonijn uit blik. Doe echter geen concessies aan de verse rucola en Parmezaanse kaas. 

Wij aten deze hoeveelheid pasta als hoofdgerecht met z’n tweetjes maar als je er nog een bordje antipasti of borrelhapjes voor serveert en/of een dessert na is het zeker ook voldoende voor 4 personen. 

Pasta met tomatensaus, tonijn en rucola

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

– 200 gram linguine of andere (lange) pasta
Voor de tomatensaus
– halve ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook, gesnipperd
– takje tijm en rozemarijn, blaadjes fijngehakt
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 50 ml witte wijn
– 1 blik gepelde tomatenblokjes
Voor de tonijnsaus:
– 2 blikjes tonijn in olijfolie
– 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden (evt. gezouten kappertjes, goed afgespoeld)
– 1 sjalotje, gesnipperd
– rucola sla
– groot stuk Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Voor de tomatensaus:
1. Zet de gesneden ui en knoflook aan in wat olie van de tonijn. Voeg de helft van de fijngehakte tijm & rozemarijn en de gedroogde oregano toe.
Bak verder zachtjes zonder te kleuren. Blus af met de wijn en laat dit bijna helemaal verdampen.
Voeg de tomaatblokjes toe en laat sudderen tot het geheel helemaal gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de tonijnsaus:
2. Fruit de gesnipperde sjalot in een tweede pannetje glazig in wat olie van de tonijn. Giet de rest van de olie af en doe de tonijn samen met de rest van de fijngehakte tijm en rozemarijn, een en wat fijngesneden kappertjes naar smaak toe.

3. Kook de pasta al dente in gezouten water.

4. Leg de pasta op een warm bord. Schep hierop de tonijnsaus, vervolgens de tomatensaus en tenslotte de rucola.
Rasp of schaaf er net voordat je aan tafel gaat  wat verse Parmezaanse kaas over.

Bron: Gebaseerd op een recept uit: ‘Eten, drinken en slapen’ van Ronald Giphart.

1 Trackback / Pingback

  1. Moestuinkoken: Rucola recepten #2 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*