Pasta met saus van aardpeer, mortadella en scamorza

wp-1484248931222.jpg

Pasta met saus van aardpeer, mortadella en scamorza

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

– 175 gram pasta
– 300 gram aardperen, grof geschild (het maakt niet uit als er nog wat schil aan zit) en in kleine stukjes gesneden
– 1 sjalotje, fijngehakt
– 1 laurierblaadje
– 1 takje tijm
– 150 ml room (of vervang door groentebouillon)
– 50 ml room
– 60 gram mortadella, in stukjes gesneden (mortadella ligt bij de vleeswaren)
– 100 gram scamorza (een Italiaanse gerookte kaas, soms verkrijgbaar bij Lidl)
– 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
– handje walnoten, grofgehakt (of vervang door pistachenoten)
– klontje boter
– peper & zout

Bereidingswijze:

1. Verhit de boter in een hapjes of koekenpan en bak hierin het sjalotje even mee.

2. Voeg de aardpeer, laurier en tijm toe samen met de room. Laat op laag vuur in ongeveer 20 -25 minuten gaar stoven. Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.

3. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij mij was dit 10 minuten. Vang een beetje van het kookvocht op.

4. Verwijder het laurierblad en de tijm uit de pan en pureer de aardpeer met de extra 50 ml room.

5. Meng de aardpeer puree met de pasta en voeg ook de mortadella, scamorza en zongedroogde tomaatjes toe. En eventueel nog een beetje kookvocht als het te droog is.

6. Serveer op warme borden en garneer met de walnoten.

Bron: gebaseerd op een recept van de Italiaanse blog Zenzero & Limone


Ik bedacht me vorige week ineens dat er waarschijnlijk nog een paar kilo aardperen onder de grond zat… De moestuin was vorig jaar nog niet aangelegd maar ik was al wel enthousiast begonnen met het planten van aardperen aan de rand van de tuin. En de aardpeer is een woekerplant.  Tijd dus om ze op te graven en er iets lekkers van te maken. Bij het zoeken naar recepten met ‘aardpeer’ kwam ik vooral Nederlandse recepten tegen. Maar bij het Googlen op de andere naam voor aardpeer, ‘topinamboer’,  maakte Google er ‘topinambur’ van en kwam ik op een schat aan Italiaans recepten terecht. Niet dat mijn Italiaans nou zo goed is (al kan ik de menu kaart prima lezen ;-)) maar met behulp van Google translate snapte ik de bedoeling.  Vooral het gebruik van een beetje mortadella sprak me aan.  En het feit dat er een saus wordt gemaakt van de aardperen nadat ze zijn gaar gestoofd. In het oorspronkelijk recept werd hier trouwens groentebouillon voor gebruikt, ik verving die door room. Maar gebruik gerust bouillon voor een iets minder romige versie. Verder vond ik het een mooie gelegenheid om de scamorza kaas, die ik laatst kocht tijdens de Italiaanse week bij Lidl, te gebruiken. Dit maakte het recept tot een heerlijke winterpasta met de aardse en nootachtige smaak van de aardpeer en een gerookt tintje. 

1 Trackback / Pingback

  1. Aardpeer pannenkoekjes met kaas - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*