Ouderwetse zuurkoolstamppot met appel

Na een heerlijk weekend in Malaga waar we genoten van tapas, wijn en (vooral!) de zon was het vandaag een groot contrast met het druilerige weer in Nederland. Wel een prima reden trouwens om dit winterse stamppotje weer eens te maken. Want dat smaakt toch het lekkerst als het buiten guur is. Ik maak zuurkoolstamppot al jaren volgens dit recept.
De stamppot wordt namelijk lekker smeuïg door de toevoeging van de crème fraîche en de appel voegt een subtiel zoetje toe.

Maar wat mij betreft mag de lente hier ook snel beginnen; na alle machtige wintergerechten heb ik onderhand wel zin in lichte lente gerechtjes.

Ouderwetse zuurkoolstamppot met appel

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:
– 500 gram kruimige aardappels geschild
– 1 bouillonblokje
– 1 appel, geschild en in partjes gesneden
– ongeveer 400 gram zuurkool, uitgelekt
– boter of margarine
– 100 gram crème fraîche
– 1 rookworst

Bereidingswijze:
1. Snijd de aardappels in stukken en zet ze onder water met een bouillonblokje en de zuurkool.
Leg de rookworst er bovenop en kook gaar in 25 minuten.

2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes in een paar minuten bruin. (voeg eventueel nog wat ontbijtspek toe; zie variatietip)

3. Giet na 25 minuten de aardappelen af en bewaar wat van het kookvocht.
Haal de rookworst uit de pan en stamp de aardappelen samen met de crème fraîche en eventueel kookvocht met de zuurkool fijn.

4. Als laatste de appelpartjes er door roeren en serveren met de warme rookworst.

Variatietip:  uitgebakken spekjes/bacon of 25 gram gewelde rozijnen mengen door de appel.

Bron: Unox stamppotboekje 2009

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*