Ouderwetse rode kool (maar dan uit de stoomoven)

Ik geef het toe; ik had nooit naar de zogenaamd kosteloze kookdemonstratie bij het Miele experience center moeten gaan. Inderdaad de kookdemonstratie zelf is gratis maar als je daar eenmaal al die mooie apparatuur hebt gezien ben je al om en kost het bakken met geld. Hetzelfde geldt trouwens voor de Big Green Eggperience van Beleef Green Egg maar daarover een andere keer meer. 

Vanaf het moment dat ik de stoomoven van Miele had gezien stond hij op mijn verlanglijstje voor in onze nieuwe keuken. Inmiddels hebben we hem al ruim 1,5 jaar in gebruik en gelukkig nog steeds naar volle tevredenheid. Dit rode kool recept dat we op een stoomoven workshop bij Miele leerden wordt in de herfst en winter regelmatig klaar gemaakt bij ons thuis. Meestal maak ik het dubbele recept en vries ik de overige 3 porties in. Dat is net zoveel werk en de gemiddelde rode kool is groot genoeg.  Aangezien wij maar met z’n tweetjes zijn eten we er dan 4 keer van.  De ene keer met oma’s gehaktballetjes en de andere keer met zalmfilet uit de oven omwikkeld met ontbijtspek. En gebakken aardappeltjes. Ook eerst gestoomd in de stoomoven trouwens… 

Voor iedereen die niet in het bezit is van een stoomoven; maak het gewoon in een pan op het gasfornuis. De eerste 35 minuten (of misschien iets langer) met de deksel dicht en de laatste 10 minuten met de deksel schuin op de pan. Vergeet dan niet om regelmatig te roeren om aanbakken te voorkomen. 

Ouderwetse rode kool (maar dan uit de stoomoven)

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
– 500 gram rode kool, fijngesneden
– 125 ml rode wijn
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 15 gram rijst
– 1 eetlepel boter
– ½ ui, fijngesneden
– Zout, naar smaak
– 30 gram suiker
– 1 steranijs
– 1 kaneelstokje
– 1 appel, geschild en in stukjes gesneden
Extra nodig: dichte stoomovenpan of gewone kookpan

Bereidingswijze:
1. Doe de rode kool in de stoomovenpan of gewone pan (zonder deksel) en voeg alle ingrediënten, behalve de appel, toe.

2. Meng alles goed door elkaar.

3. Schuif de rode kool in de stoomoven, 35 minuten op 100°C.

4. Voeg de appel aan de rode kool toe, en schuif de stoomovenpan weer terug in de stoomoven voor 10 minuten op 100°C.

5. Serveer de rode kool direct. Bij later gebruik, verwarm de rode kool in de stoomoven.

Bron: Miele workshop voor de stoomoven

Ouderwetse rode kool uit de stoomoven

1 Trackback / Pingback

  1. Bucketlist 2017 | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*