De lekkerste foodie tips voor een culinair weekendje Malaga

De lekkerste foodie tips voor een culinair weekendje Malaga

Het was een beetje een last-minute beslissing in januari om toch nog een weekendje weg te boeken in februari.
Onze wensen; maakt niet uit waar naartoe als de vluchten maar niet te duur zijn (maximaal € 100,- per persoon retour), we een beetje fatsoenlijke vliegtijden hebben (dus niet midden in de nacht opstaan om naar het vliegveld te gaan) en vanaf Eindhoven (dichtbij en lekker overzichtelijk). Dat werd dus Malaga. Voor € 80,- per persoon vlogen we heen met Ryanair en terug met Transavia vanaf Eindhoven Airport.

En eerlijk is eerlijk; het is op culinair gebied natuurlijk geen straf om naar Spanje te gaan 😉 We hadden dan ook ontzettend veel zin in een paar daagjes weg om alleen maar tapas te eten. Dat was de planning en meer hebben we ook niet gedaan. Nou vooruit dan we hebben onder het motto ‘nu we er toch zijn’ de kathedraal bezocht en het Moorse fort Alcazaba beklommen en bekeken.

Dat het de hele zaterdag prachtig weer was om zelfs half februari in T-shirt op het terras te zitten was alleen maar mooi meegenomen. Ook zonder de zon hadden de tapas en wijntjes net zo goed gemaakt.

Wat te proeven en waar

Artisjokken bij restaurant Meson Mariano

Ik geloof niet in toeval; het moest gewoon zo zijn dat ik een week voor vertrek ineens allerlei prachtige foto’s van artisjokken voorbij zag komen op het Instagram account van foodwriter Fiona Beckett . Zij was toen met een vriendin in Malaga en zodoende kon ik die week daarna meteen een paar van haar favoriete adresjes op mijn lijstje zetten en afvinken. Onze eerste stop, puur om die verrukkelijke verse artisjokken te proeven, was dan ook restaurant Meson Mariano. En een restaurant met een groot krijtbord met daarop 6 verschillende bereidingen van artisjokken en de tekst ‘De Artisjok, koningin van het huis’ heeft mijn hart op voorhand al gestolen.

We zijn er meteen na het inchecken in het appartement heen gelopen, het was inmiddels al ver na lunchtijd en we hadden behoorlijk trek. In de veronderstelling dat het tapas-porties zouden zijn bestelden we maar meteen 5 verschillende gerechten. Nou dat bleken dus geen tapas-porties te zijn maar ‘raciones’; grote porties om te delen. De rest van de avond hebben we niets meer gegeten 😉

Artisjokken zijn uiteraard DE specialiteit om hier te bestellen. Wij kozen voor de gekonfijte artisjokken met Iberico ham en een portie gegrilde artisjokken. Heer-lijk! Ook de ‘berenjenas fritas con miel de cana’, dunne gefrituurde aubergineplakjes met een soort van honing, zijn een aanrader.

Churros bij Casa Aranda

Ik zag churros altijd maar als een vette deegrol uit de frituur. Maar ik ben blij dat we tijdens de foodtour die we boekten churros proefden bij Casa Aranda. De churros worden de hele dag door vers gemaakt in schone olie (je kunt een kijkje in de enorme pan werpen). De volgende dag zijn we er speciaal terug naar toegegaan voor een churros ontbijt. Het is een super smal straatje vol terrastafeltje waar Casa Aranda in alle pandjes zit. De omloop snelheid is erg hoog dus de churros zijn altijd vers gebakken. Tip; bestel ze ‘con chocolate’ en dippen maar!

Porra & aioli bij Bar Ispana

De gids van de foodtour vertelde ons dat ze benieuwd was hoe wij de ‘porra’ zouden vinden die ze voor ons bestelde bij Bar Ispana op het terras.  Het zou een typisch streekgerecht zijn van koude soep met ham en ei. Een soort gazpacho maar dan dikker. Ze was dan ook erg verbaasd of ik haar vroeg of dat niet gewoon ‘salmorejo’ was. En inderdaad, porra blijkt gewoon een andere naam te zijn voor de dikke koude soep die wij al kenden als salmorejo. Desalniettemin smaakte hij onder een andere naam net zo lekker.  Ook de flinke punt tortilla is een aanrader; al is het alleen maar om de ontzettend romige aioli die je erbij geserveerd krijgt.

 

Uvedoble

Bij Uvedoble serveren ze tapas meteen wat moderne twist in vele smaakvolle creaties.  Hun specialiteit is de ‘mini kebab de gamba’s al pil pil’ en de ‘fideos negro tostada con calamaritos’. Bestel van dat laatste gerecht  (gebakken zwarte noodles met baby inktvis) een tapas portie als je ook nog andere gerechten wilt proeven; de noodles zijn vrij vullend.

Het is wel een tip om of te reserveren of voor Spaanse begrippen vroeg te gaan eten. Dat is dus rond 19.00- 19.30.

 

Borrelen en tapas eten op het terras bij Bodega el Pimpi

Onder aan de voet van het fort ligt Bodega el Pimpi. Ik vermoed dat de populariteit van dit restaurant vooral te danken is aan het grote terras waar je neer kunt ploffen in het zonnetje met uitzicht op het fort als je terugkomt van de klim naar boven.  Dat is dan ook precies wat wij hebben gedaan op zaterdagmiddag. Bij El Pimpi genoten we vooral een bord vol ‘boquerones fritos al limon’ (gefrituurde ansjovisjes die je in zijn geheel opeet) , een bolletje Russische salade met garnalen en de kleine broodjes (montaditos) met makreel, rode peper en mayonaise. Vergeet vooral niet om je borrelmiddag op het terras af te sluiten met een glaasje zoete dessertwijn uit Malaga voor nog geen € 2,-.

Meson de Cervantes

De laatste avond in Malaga genoten we van vooral veel traditionele, goed uitgevoerde tapas bij restaurant Meson de Cervantes;

Ook hier weer de tip om vooral vroeg te komen of een tafel te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

Nog wat algemene tips

  • Het maakt eigenlijk niet uit waar je hotel of appartement zit; alles in het centrum zit op loopafstand.
  • Wij boekten een ‘Malaga gourmet foodtour’ maar vonden hem zelf niet heel veel toevoegen. Dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat we al eerder in Andalusie zijn geweest en niet echt verrast werden door de gerechten. Ook de gids was geen echte foodie maar iemand die het als bijbaantje deed omdat ze niet genoeg verdiende als actrice. Het eten dat we proefden was wel van super kwaliteit en ook een ruime hoeveelheid. Als je dus weinig zin heb om zelf allerlei restaurantjes op te zoeken boek dan gerust zo’n tour.

Niet zelf geprobeerd maar op het lijstje voor de volgende keer…

Helaas lukte het ons niet om alles te proeven wat ons lijstje stond. Zo waren de bekende ‘chiringuitos‘ op het strand in februari nog gesloten.  Maar Malaga is zo goed bevallen dat we zeker nog eens teruggaan. Ik schrijf deze tips dus niet alleen op voor de geïnteresseerde lezer die op het punt staat naar Malaga te vertrekken, maar net zo goed voor ons volgende tripje.

  • Helaas konden we een van de bekendste gerechten uit Malaga niet proeven; ‘espeto de sardinas’. Deze bamboespiesjes van verse sardientjes worden langzaam geroosterd boven een houtskoolvuurtje bij ‘chiringuitos’. Dit zijn openlucht restaurantjes op het strand. Toen wij er waren in februari waren ze echter niet geopend.
  • De ‘ajo blanco’  bij vegetarisch restaurant El Calafate. Ajo blanco is het witte zusje van de gazpacho; een koude soep van amandelen en knoflook. Het is een specialiteit van Andalusië en schijnbaar is El Calafate een prima plek om deze te proeven. Maar de ajo blanco die wij proefden bij Uvedoble was ook heerlijk.
  • Wijnbar La Odysea zou de perfecte plek zijn voor het proeven van Malaga wijnen. De tips die wij kregen om zeker te proeven: Finca de la Indiana (rood) en Piamater (zoete witte wijn)
  • Molletes de Antequera; een broodje met olijfolie, tomaat en Ibericoham. Mollete is de naam van een typisch broodje uit Andalusie. Deze typisch Spaanse combinatie van smaken is bij uitstek mijn favoriete ontbijtje. Ik heb niet de moeite genomen om uit te zoeken wat een goede plek is om deze specialiteit te bestellen.  Wel aten we een soortgelijk broodje, waar ze het overigens ‘bocadillo Catalana’ noemden, met koffie voor slechts € 1,80 bij Cerveceria 1oo Bocaditos (een Spaanse restaurantketen).

Adressenlijst:

Meson Mariano, Calle Granados, 2,  Málaga

Bar Ispana, Plaza de la Merced 16, Málaga

Bodega El Pimpi, Calle Granada, 62 y Calle Alcazabilla,  Málaga

Meson de Cervantes, Calle Álamos, 11, Málaga

Casa Aranda, Herrería del Rey, 3,  Málaga

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Lasagne met artisjokharten en saucijzenvlees - Worstenbrood & Wijn
  2. Artisjokken uit de stoomoven met citroen aioli dip - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*