Zondagslunch: Maïskoekjes uit Veg!

maiskoekjes uit Veg! vegetarisch

Ik had het recept voor maïskoekjes met raita een tijdje terug al gezien in het kookboek Veg!  van Hugh Fearnley-Whittingstall maar toen was er nog geen verse maïs. Ook diepvriesmais kreeg ik niet gevonden. Maar de stapels verse suikermais op de markt dit weekend waren een goede reden om ze alsnog te maken. En met succes; ze smaakten heerlijk als zondagslunch! Vooral het kikkererwtenmeel voegt een lekker noterig smaakje toe. De melk verving ik door kokosmelk.

Aangezien ik het boek Veg!  inmiddels al terug had gebracht naar de bieb was ik blij het recept online te vinden op de blog ‘Lekker op het platteland‘. 

Update 1;  de maïskoekjes zijn prima op te warmen. Bak ze 10 minuten in de oven op 160 graden. Lekker als leftover lunch. 

Update 2; ook met maïskorrels uit blik is het erg lekker.

Maïskoekjes met koriander- of muntraita

Voor ongeveer 12 maïskoekjes

– 120 gram kikkererwtenmeel
– ½ theelepel bakpoeder
– 2 theelepels komijnpoeder
– 2 theelepels korianderpoeder
– ½ theelepel kurkuma
– snufje cayennepeper
– ½ theelepel fijn zout
– 200 gram verse of diepgevroren maïskorrels (hoeven niet eerst te worden ontdooid)
– 3 lente-uitjes,  in dunne ringen
– flinke hand koriander, fijngesneden
– ½ -1 kleine groene chilipeper, van zaad ontdaan, fijngesneden (indien gewenst)
– 160 ml volle melk, gebruik kokosmelk of water voor een veganistische versie
– zonnebloem- of koolzaadolie, voor het frituren

Voor de koriander- of muntraita:
– 200 gram dikke volle yoghurt
– ongeveer 75 gram verse, heel zachte geitenkaas (ik gebruikte feta)
– klein bosje koriander of munt, grof gesneden
– zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

1. Maak eerst de raita. Roer de yoghurt en geitenkaas, als je die gebruikt, door elkaar.
Voeg de koriander of munt toe en breng op smaak met zout en peper.

2. Zeef voor het beslag alle droge ingrediënten boven een kom. Schep er de maïs, lente-uitjes, koriander en chilipeper, als je die gebruikt, door. Roer er langzaam de melk of het water doorheen tot alles goed vermengd is en je geen klontjes hebt.

3. Verhit ongeveer 1 cm olie in een pan meteen dikke bodem op middelhoog vuur tot een blokje wittebrood in 30-40 seconden goudbruin kleurt. Je zult de koekjes in gedeelten moeten bakken. Laat lepels vol van het beslag (flinke eetlepels voor grotere, volle theelepels voor kleinere) in de olie glijden en houd ze hierbij uit elkaar. Doe er niet te veel tegelijk in de pan. Bak 3 minuten aan elke kant en draai ze een keer. Haal uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.

Houd de maïskoekjes warm, terwijl je de rest bakt. Dien op met de koriander- of muntraita.

Bron: ‘Veg!’ van Hugh Fearnley- Whittingstall

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Quiche met bladgroenten uit de moestuin - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*