Herfst lasagne met prosciutto, geitenkaas, peer & paddestoelen

Herfst lasagne met peer, geitenkaas en rauwe ham

Het is jaren geleden dat ik deze bijzondere lasagne met prosciutto, geitenkaas, peer en paddestoelen voor het laatst maakte. Maar aangezien het buiten nog steeds guur en koud is besloot ik hem deze zondagmiddag weer eens op tafel te zetten. 

Het is een redelijk machtige maar heerlijke herfst lasagne voor dit soort gure dagen. En sjiek genoeg om tijdens een etentje te serveren. Ik heb hem zelfs weleens met Kerst op tafel gezet als hoofdgerecht. In het oorspronkelijke recept uit een oude Tip wordt hij ‘Lasagne met paddestoelen’ genoemd. Die naam vind ik tekort doen aan het feit dat er zoveel andere smakelijke ingrediënten in zitten. De paddestoelen worden pas op het laatst gebakken en op of bij de lasagne geserveerd. Maar het bijzondere en meest verrassende element van deze herfst lasagne is toch echt de peer.

Lijkt het niet te lukken met de bechamelsaus? Geen paniek, blijf gewoon even roeren en giet hem dan door een zeef. Je zult zien dat hij vanzelf wat dikker wordt en zelfs als hij niet indikt nemen de lasagnebladen ook nog genoeg vocht op.

Serveer deze herfst lasagne met een groene salade.

Lasagne met prosciutto, geitenkaas, peer & paddestoelen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

– 55 gram boter of margarine
– 1 sjalotje, fijngesneden
– 2 kruidnagels
– 30 gram bloem
– 2,5 dl melk
– 2,5 dl kippenbouillon (van tablet)
– lasagnebladen
– 2 rijpe peren, geschild, in blokjes
– 100 gram prosciutto, dun gesneden (of andere rauwe ham)
– 100 gram geitenkaas, verbrokkeld
– 50 gram parmezaanse kaas, grof geraspt
– 400 gram gemengde paddestoelen
– zout, peper
Extra nodig: ovenschaal van 20 x 20 cm, goed ingevet

Bereidingswijze:

1. Smelt voor de bechamelsaus 30 gram boter in een steelpan en bak hierin het sjalotje met de kruidnagels zachtjes +/- 3 min.
Voeg de bloem toe en roer deze 1 min goed. Schenk, al roerend, langzaam de melk en de bouillon erbij en breng de saus aan de kook. Blijf goed roeren tot er een dikke egale saus ontstaat.
Laat de saus 2-3 min. zachtjes koken en neem de kruidnagels eruit.

2. Verwarm de oven voor op 180˚C. Bedek de bodem van de ovenschaal met 1 laag lasagnevellen. Schep er 1/3 van de saus op.

3. Maak een laag met de stukjes peer, prosciutto en geitenkaas. Dek af met lasagnevellen en weer een laagje saus.
Maak nog een laagje met peer, prosciutto, geitenkaas, lasagnevellen en eindig met een laag saus.

4. Bestrooi de lasagne met de parmezaanse kaas en zet hem ong. 35 min. in het midden van de oven of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

5. Smelt vlak voor het serveren 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de paddestoelen ong. 5 min. op hoog vuur. Bestrooi ze met zout en peper en verdeel ze over de lasagne.

Bron: Tip nr. 10, 2005

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*