Lamsköfterol uit Feasts

Lamskofterol en Pilav van Freekeh uit Feasts
Lamskofterol en Pilav van freekeh uit Feasts tijdens het test etentje.

Deze lamsköfterol uit Feasts was het onverwachte spektakelstuk tijdens een etentje met vrienden.
Ik had vooraf nog wat zorgen of het vlees wel helemaal gaar uit de oven zou komen maar dat bleek niet nodig. Het resultaat was precies hetzelfde als op de foto uit het boek. Dat gebeurt me niet vaak!

Een van de dingen die ik het liefste doe is etentjes geven voor vrienden en familie. Maar tegen het hoofdgerecht zie ik altijd het meeste op. Op de een of andere manier gaat daar vaak het meeste fout bij mij. Gevogelte is niet gaar of juist te droog, varkensvlees hetzelfde, vis valt uit elkaar en met grote stukken lamsvlees voel ik me ook niet echt op mijn gemak. Met uitzondering van het bereiden van grote stukken vlees op de BBQ trouwens. Wat op zich vrij raar is want voor een paar kilo buikspek, pulled pork of spareribs draai ik mijn hand niet om. 

Meestal probeer ik het maken van een hoofdgerecht te omzeilen door een tafel vol tapas of andere kleine gerechten. En in de winter zet ik mijn favoriete kaasfondue op tafel. Maar aangezien ik een volledig menu uit Feasts wilde koken voor mijn recensie daarover koos ik dus voor de lamsköfterol. En ik durf wel te zeggen dat die in de toekomst nog vaker op tafel komt. Het is alleen een kwestie van het gehakt mengen met de rest van de ingrediënten en in een grote plak koelvers bladerdeeg (uit het koelschap in de supermarkt; niet die kleine plakjes uit de diepvries) rollen.

Als extra tip bij het recept; rol de gehaktvulling pas in het bladerdeeg net voor je de lamsköfterol de oven in schuift. Zelf had ik dit al eerder gedaan. Maar het is best een flinke rol met vlees. Zeker als je het lamsgehakt net als ik over de lengte verdeeld. Het is het makkelijkst om hem dan meteen op een bakpapiertje op je ovenplaat te leggen. Uit ervaring blijkt dat deze bakplaat niet in de koelkast past… Met dat koude weer van nu is dat niet zo’n ramp. Ik heb de hele plaat daarom tot het afbakken in de bijkeuken bewaard.

En tenslotte; de 2 eetlepels pul biber in het recept zorgen voor een behoorlijk pittig resultaat. Laat gerust 1 eetlepel weg als je niet zo van pittig eten houdt.

Lamsköfterol

Voor 4 -6 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten 

  • 500 gram lamsgehakt (ik gebruikt een mix van 50% lam & 50% rund)
  • 3 eieren
  • 30 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels pul biber (Turkse chilivlokken, verkrijgbaar bij Turkse supermarkt)
  • 4 dikke tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels tomatenpuree (= 1 klein blikje)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 1 rol koelvers bladerdeeg a 270 gram
  • 1 eetlepel nigellazaad (verkrijgbaar bij toko of Turkse supermarkt)

Voor erbij: 150 gram Griekse of Turkse yoghurt & chilisaus

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng het lamsgehakt met 2 eieren, de bladpeterselie, pul biber, knoflook, tomatenpuree en de ui in een grote kom. Bestrooi met flink wat zout en peper. Meng de ingrediënten met je handen goed door elkaar. Bewaar tot gebruik in de koelkast of ga door naar stap 3 indien je hem meteen daarna wilt bakken.

3. Rol het deeg uit. Leg de gehaktvulling in de vorm van een lange worst in het midden van het deeg (zie foto). Vouw het deeg over de vulling en druk het deeg rondom dicht. Leg op de bakplaat.

4. Klopt het laatste ei los en bestrijk hiermee het deeg. Bestrooi met het nigellazaad. Bak circa 25 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin en krokant is.

5. Leg de rol op een serveerschaal of grote houten snijplank en snijd in plakjes. Serveer heet met de yoghurt en je favoriete chilisaus ernaast.

Lamskofterol foto uit Feasts
Foto van de lamskofterol uit Feasts (zoals hij in het boek is afgebeeld)
Lamskofterol uit Feasts
Lamskofterol uit Feasts tijdens ons etentje.
lamsgehakt in bladerdeeg rollen voor lamskofterol uit Feasts
Lamsgehakt mengsel in bladerdeeg rollen
lamskofterol uit oven
De lamskofterol toen hij net uit de oven kwam

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*