Koofteh Berenji: Perzische gehaktballen

Koofteh Berenji; Perzische gehaktballen met rijst en spliterwten

Het is meer regel dan uitzondering dat de recepten die je mee krijgt bij een kookworkshop niet kloppen met hoe ze tijdens de workshop gemaakt zijn. Dat is me al meerdere keren overkomen en daarom schrijf ik eigenlijk altijd mee en werk ze thuis zo snel mogelijk uit. Zo ook na de kookworkshop die we volgden bij Persian Food Tours in Teheran, Iran.

We maakten er onder andere deze heerlijke Koofteh Berenji; Perzische gehaktballen met rijst en spliterwten met een vulling van gedroogde vruchten en noten en gaar gestoofd in een saus van ui, tomatenpuree en citroensap. Vooral die citroensap in de saus was goed te proeven. Het verbaasde me dan ook dat ik dit ingrediënt niet terug kon vinden in de ingrediëntenlijst noch in de bereidingswijze in het receptenboekje dat we mee kregen.

Hieronder dus het recept voor Perzische gehaktballen zoals wij ze maakten tijdens de workshop met mijn aantekeningen erin verwerkt. Ze zijn echt de moeite van het proberen waard en een ideale eerste kennismaking met de smaak van de Perzische keuken. 

Koofteh Berenji
Perzische gehaktballen met rijst

Voor 4 grote gehaktballen met vulling

Ingrediënten

Voor de gehaktballen
– 100 gram Basmati rijst
– 75 gram gele spliterwten, gekookt
– 200 gram lams- of rundergehakt
– 1 ei, losgeklopt
– een half bosje van elk: platte peterselie, dille, het groene gedeelte van lenteui en dragon, gewassen en fijngehakt (Tip: dit gaat het snelst in een keukenmachine)
– 2 eetlepels kikkererwtenmeel

Voor de saus
– 1 grote ui, fijngehakt
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 theelepel kurkuma
– ¼ theelepel fijngemalen saffraan opgelost in 2-3 eetlepels kokend water
– zout & peper naar smaak
– olie
– water
– citroensap

Voor de vulling:
– barberries (zuurbessen)
– rozijntjes
– gefrituurde ui
– walnoten, fijngehakt

1. Was de rijst een paar keer tot het water helder is. Week daarna een half uur in koud water met een snuf zout. Giet af, kook de rijst in ruim water gaar. Giet weer af, spoel de rijst met koud water en laat uitlekken.

2. Kook de gele spliterwten gaar als je dit nog niet hebt gedaan.

3. Meng nu in een grote kom de rijst, het gehakt, de spliterwten en de fijngehakte kruiden en stamp met een houten stamper helemaal fijn. Of meng het goed door elkaar met je handen. Het moet echt een heel vast mengsel worden.

4. Voeg nu nog het losgeklopte ei, kikkererwtenmeel, kurkuma, saffraan en peper & zout naar smaak toe en meng goed door elkaar.

5. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen. Vorm er eerst hamburgers van, maak een klein kuiltje in het midden en vul met een flinke theelepel van het mengsel van barberries, rozijnen, gefrituurde uien en walnoten. Vouw dicht en rol er in je handen een mooie ronde gehaktbal van.

6. Verhit een wok of diepe braadpan en doe hierin de fijngesnipperde ui. Voeg een flinke scheut olie toe als je de ui gaat ruiken en vervolgens ook de knoflook. Bak even aan en meng een flinke eetlepel (of 1 klein blikje) tomatenpuree, een paar eetlepels citroensap en zoveel water toe dat je een mooie saus krijgt waar de gehaktballen tot ongeveer de helft onder staan.

7. Leg voorzichtig de gevulde gehaktballen in de tomatensaus en stoof ze met het deksel half op de pan in ongeveer 50 minuten gaar. Draai de koofteh berenji tussendoor een keer om en voeg wat extra water toe als het te droog wordt.

Serveer als onderdeel van een Perzische maaltijd met een salade, auberginedip, platbrood, yoghurt, olijven en wat ingemaakte groenten zoals bijvoorbeeld augurken.

Gehaktmengsel fijnstampen voor Koofteh Berenji Perzische gehaktballen
Gehaktmengsel fijnstampen voor Koofteh Berenji: Perzische gehaktballen. In Iran gebruiken ze hier een houten vijzel voor maar met de hand kan het ook. Gewoon goed blijven kneden tot de structuur heel fijn is.
Koofteh Berenji; Perzische gehaktballen met rijst en spliterwten
Het eindresultaat tijdens onze kookworkshop in Teheran; een schaal vol heerlijke Perzische gehaktballen van rijst en spliterwten. Gegarneerd met barberies en walnoten.
Vulling van barberries rozijnen gefrituurde ui en walnoten voor perzische gehaktballen
Vulling van barberries, rozijnen, gefrituurde ui en walnoten voor de Koofteh Berenji

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*