Voor op de BBQ: Kippenvleugeltjes met knoflook-gember marinade en sesamzaad

bbq spies kippenvleugels

Deze heerlijke kippenvleugeltjes hadden we al een paar keer eerder gemaakt volgens het originele recept uit het Leon kookboek (Leon is een fast food keten uit de UK) . Hierin worden 10 teentjes geplette knoflook met 150 gram gemberwortel en de overige ingrediënten in de keukenmachine gepureerd.  Bij mij was dat echter nog nooit echt een puree geworden en bleven het grove stukjes, maar de smaak was verder prima. 

Afgelopen weekend had ik bedacht dat het ‘makkelijk’ zou zijn als ik voor de eters die we zouden krijgen op vrijdag- en zaterdagavond hetzelfde menu zou maken. Aangezien ik op vrijdag vrij was en we op zaterdag de hele dag druk zouden zijn met wijn bottelen leek me dat een goed idee. Maar hoe lang zo’n vrije dag op voorhand ook lijkt; uiteindelijk kwam ik met de 9 gerechtjes die ik wilde maken voor de Mezze schotel toch nog behoorlijk in tijdnood…

Het hele 10 teentjes knoflook pellen, gemberwortel in stukjes snijden en mijn keukenmachine uit de kast toveren en vies maken was eigenlijk veel te veel werk. Ik stuurde manlief, die het gelukkig niet erg vind om bij te springen op dit soort ‘ik heb me toch weer teveel op de hals gehaald’ paniekmomenten, nogmaals naar de supermarkt om kant-en-klare gehakte knoflook en gemberpuree uit een potje te halen.

En dan blijkt maar weer hoe zo’n stress oplossing onverwachts goed uit pakt; de kippenvleugeltjes waren echt veel lekkerder als dat ze ooit zijn geweest. Geen idee hoe het komt maar ik gok dat de kant-en-klare purees zo fijn zijn dat ze beter in de kip trekken. Voortaan ga ik dus nooit meer moeilijk doen met mijn keukenmachine maar marineer ze lekker in deze snelle marinade. Wij grillen kippenvleugeltjes het liefst op de BBQ voor het allerlekkerste resultaat met licht rooksmaakje en knapperig velletje. Maar op zaterdag regende het en hebben we ze noodgedwongen in de oven geroosterd. Ik legde ze op een rooster (met daaronder een bakplaat om het vet op te vangen) zodat ze niet aan de bakplaat bleven plakken. Ook uit de oven smaken ze super. 

Kippenvleugeltjes met knoflook-gember marinade en sesamzaad

Voor 6 -8  personen als onderdeel van een BBQ of mezze schotel

– 1 – 1,5  kilo kippenvleugeltjes (ik gebruik altijd de borrelvariant; het dikkere gedeelte)
– 50 gram gehakte knoflook (uit potje of tube)
– 50 gram gemberpuree ( uit een potje)
–  2 eetlepels vissaus
– 2 ½ theelepel donkere sojasaus
– 1 flinke eetlepel sesamolie
– 1 ½ eetlepel sesamzaad

1. Meng de gehakte knoflook, gemberpuree, vis- en sojasaus, sesamolie en het sesamzaad door elkaar en giet dit over de kippenvleugels. Laat dit alles zo een nachtje, of minsten een paar uur, marineren in de koelkast.

2. Grill de kippenvleugels op de BBQ; wij doen dit door ze aan brede BBQ spiezen te rijgen en de spiezen tussen twee bakstenen boven het gloeiende houtskool te roosteren.
Of verwarm je de oven voor 180°C. Verspreid de vleugels over een rooster in de oven (met een bakplaat eronder)  en schuif die in de oven. Ruim 45 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.

Bron: ‘Leon’ kookboek, Allegra McEvedy

 

 

2 Reacties

  1. Afgelopen weekend heb ik deze kipkluifjes gemaakt. Super makkelijk en snel (heb ook de gember en knoflook uit potjes gebruikt). Alle ingrediënten in een afsluitbare plastic zak gedaan, ff goed door elkaar zetten en laten liggen voor gebruik. Wij hebben ze op de bbq gegrild. Ze waren heerlijk! Een recept wat ik vaker ga gebruiken voor de bbq.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: Het vuur de baas - Worstenbrood & Wijn
  2. Voor bij de BBQ: Zelfgemaakte huzarensalade - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*