Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola

Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola

Regelmatig word mij gevraagd waar ik mijn recepten vandaan haal. Ik moet heel eerlijk bekennen dat dat ontzettend wisselt. Uiteraard gebruik ik graag de kookboeken uit mijn enorme kookboekenverzameling (250+) . Of blader ik door de stapel kooktijdschriften die ik in de afgelopen jaren heb verzameld.  De laatste tijd kijk ik ook vaak op Pinterest voor kook ideeën, maar stiekem kook ik eigenlijk heel vaak recepten uit de Allerhande van AH

Misschien niet altijd precies zoals in het originele recept aangegeven, maar Allerhande is zeker een bron van inspiratie. Zo ook voor deze kikkererwtensalade met zalm. In het originele recept worden er stukjes winterwortel en sperziebonen  voorgekookt en daarna gebakken. Ik verving de winterwortel door gewone worteltjes en de sperziebonen door peultjes uit de moestuin. Beide heb ik alleen 4 minuten gestoomd en door de kikkererwten met de dressing gemengd. Het bakken geeft weliswaar een andere smaakdimensie aan het gerecht maar zorgt ook weer voor extra afwas. En daar houd ik niet van. Manlief ook niet trouwens 😉 

Datzelfde geldt voor de zalmfilet. In het originele recept wordt de zalm gebakken in de pan en ik doe hem, na het stomen van de groenten, in de stoomoven. Ook bij dit recept kwam het goed uit dat rucola onderdeel van het gerecht is. Het was het laatste recept dat ik maakte voordat ik mijn doorgeschoten rucola uit de moestuin heb gerooid.

Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

– 150 gram wortel, in plakjes van ½ cm
– 1 kleine rode ui
– 1 citroen (schoongeboend)
– 3 eetlepels tahin (sesampasta)
– 2 eetlepels Griekse yoghurt
– 1 pot kikkererwten (350 gram), uitgelekt
– 200 gram peultjes, schoongemaakt
– 200 gram verse zalmfilet
– 60 gram rucola

Bereidingswijze 

1. Stoom de wortel en peultjes 4 minuten.

2. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen. Doe in een kommetje, schenk er heet water over en laat staan tot gebruik.

3. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng het citroenrasp en 4 eetlepels sap met de tahin en yoghurt tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Laat de kikkererwten uitlekken en meng in een grote schaal met de dressing. Meng de peultjes en wortel er doorheen.

4. Stoom de zalm in de stoomoven gaar (10 minuten op 75ºC)  of bak in een koekenpan.

6. Laat de ui uitlekken en schep met de rucola door de kikkererwtensalade.
Verdeel de gestoomde zalm in stukken erover en serveer.

Bron: Allerhande 5, 2015

Kikkererwtensalade met zalm, peultjes en rucola

 

1 Trackback / Pingback

  1. Moestuinkoken: Rucola #2 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*