Kerst dessert; Cantuccini parfait met kaneelsiroop 

Kerst dessert: Cantuccini parfait met kaneelsiroop

Nagerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 350 ml slagroom
  • 100 gram cantuccini koekjes
  • 4 eierdooiers
  • 75 gram suiker
  • 25 ml amaretto

Voor de kaneelsiroop: (voor 8 personen)

  • 150 gram suiker
  • ½ vanillestokje, opengesneden, merg uitgeschraapt
  • 1 kaneelstokje

Extra nodig: kleine cakevorm (evt. met plastic folie bekleed) of eenpersoonsvormpjes

Voorbereiden (minimaal 4 uur van te voren, kan 1- 2 weken van tevoren zowel de parfait als de siroop).

1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Maal de cantuccini kort in de keukenmachine of vijzel tot een grof mengsel.

2.Klop de eidooiers met de suiker wit en romig. Klop het eiermengsel samen met de amaretto au bain marie (boven een pan met heet water)  tot het mengsel net begint te binden. Neem de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een koude kom en blijf regelmatig kloppen tot het mengsel goed is afgekoeld. Roer de slagroom en  70 gram cantuccini koekjes erdoor en schep het mengsel in de cakevorm.  Zet de vorm in de vriezer en laat het minimaal 4 uur bevriezen.

3.Smelt voor de kaneelsiroop de suiker in een pan met dikke bodem tot deze net begint te karameliseren. Schenk er 4 dl water bij en voeg het vanillestokje met mergschraapsel en kaneelstokje toe. Laat dit inkoken tot een lichte siroop. Neem het vanille- en kaneelstokje eruit. Laat de siroop afkoelen en bewaar deze in een goed afsluitbare pot (niet in de koelkast)

4. Zet de bordjes waar de je parfait op gaat serveren eventueel even in de vriezer zodat ze koud zijn bij het serveren.

5. Neem de parfait een kwartiertje van tevoren uit de vriezer en stort hem uit de vorm op een snijplank (evt. kort tot de rand onder heet water dompelen maar dit is niet echt nodig als je folie in het cakeblik hebt gedaan) of rechtstreeks op de bordjes.

6. Verdeel de rest van de verkruimelde koekjes over de bovenkant.
Snij de parfait in 4 mooie plakken of druk ze uit de siliconen muffinvorm en verdeel deze over de gekoelde bordjes. Schep de kaneelsiroop er omheen.

Bron: Tip,  Kerst 2004

Deze cantuccini parfait, die in het originele recept amarettoparfait werd genoemd, heeft bij ons al verschillende keren op het Kerst menu gestaan. Niet alleen omdat het een ontzettend lekker nagerecht is maar vooral omdat het helemaal van te voren is te bereiden. Ik maakte hem al eens in een grote cakevorm, in glazen vormpjes en deze keer in een siliconen muffinvorm.
De hoeveelheden van het originele recept heb ik gehalveerd en vulde hiermee 6 muffinvormpjes en nog eens 4 kleine glaasjes. Zeker als je kerstmenu uit meerdere gangen bestaat is deze hoeveelheid voldoende.
En ik vergeet bijna de belangrijkste reden om dit dessert te maken (of het nou Kerst is of niet); hij past perfect bij de heerlijke dessertwijn Moscatel Oro van wijnhuis Miguel Torres. Gewoon te koop bij Gall & Gall.  Die wijn is op zichzelf al geweldig maar in combinatie met dit dessert komt hij nog beter uit. 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Slagroomsoesjes met kaneel vulling | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*