Gerookte boter uit de Big Green Egg

Ik ben gek op alles met een rooksmaak; van gerookte zalm tot gerookte thee en van gerookte kip tot gerookt bier. Het kon dan ook niet lang duren voordat we met onze Big Green Egg het koud roken gingen testen. Met een koude rook generator (een soort van spiraal die je vult met rookmot) in een bbq met deksel bleek dat ook nog eens super makkelijk.

De gerookte boter wordt gemengd met niet-gerookte boter omdat de rooksmaak anders te sterk is. Na het mengen en op smaak brengen kun je hem meteen eten of maak er een rolletje van in vetvrij papier en vries hem in voor later gebruik. Wij konden niet wachten om hem te proeven en smeerden de boter meteen op kleine stokbroodjes met olijven die vervolgens gedipt werden in een zelfgemaakt dukkah mengsel. Dit bleek een top combinatie. Uiteraard kun je de boter ook gewoon gebruiken om een biefstukje of aardappeltjes in te bakken. 

Gerookte boter uit de Big Green Egg

Ingrediënten:

– 500 gram roomboter
– rookmot voor 1,5 tot 2 uur roken
cold smoke generator  voor koud roken
– 1 klein waxinelichtje
– grof zeezout
Extra nodig: Big Green Egg

Bereidingswijze:


1. Vul de cold smoke generator met rookmot voor 1,5 tot 2 uur roken. Dit komt neer op de hele onderzijde en nog een klein hoekje. Kijk anders even op deze link voor een foto daarvan.

2. Verdeel de boter in tweeën. De ene helft mag buiten de koelkast blijven en wordt niet gerookt. De andere helft wordt in kleinere blokjes gesneden en in een schaaltje of bakje geplaatst.

3. De luchtschuif aan de onderkant van de Big Green Egg zet je helemaal open. De margrietschijf (bovenop de BGE) blijft dicht of op een minikiertje.

4. Steek het waxinelichtje voor de cold smoke generator aan en zet hem op de juiste plaats. onder het rookmot. Zodra het rookmot begint te roken kan het waxinelichtje worden verwijderd. Zet de nu rokende cold smoke generator op de conveggtor en plaats een (gietijzeren) rooster in de BGE. Zet hierop je schaaltje met roomboter (en leg er meteen nog meer zuivelproducten naast!).

5. Laat de boter nu 1,5 tot 2 uur in de Big Green Egg staan terwijl de cold smoke generator langzaam (koude) rook afgeeft. De temperatuur mag niet hoger worden dan 20ºC zodat de boter wel zacht wordt maar niet smelt.

6. Haal het schaaltje boter er na 1,5 uur af en meng deze met de andere helft niet gerookte boter. Breng op smaak met wat grof zeezout. Lukt het niet om de boter te mengen met een houten lepel of vork gebruik dan je handen. Door de warmte daarvan wordt de boter snel zachter en is makkelijker te mengen.

Bron: Het rookboek van Jeremy Schmid

 

wp-1485282233646.jpg
De roomboter op de Big Green Egg met daaronder de Cold Smoke Generator

wp-1485283125499.jpg

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Aardpeer pannenkoekjes met kaas - Worstenbrood & Wijn
  2. Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken: Het vuur de baas - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*