Favoriete lente menu 2016

De laatste paar lente weken stond er een paar keer hetzelfde op het menu als we eters hadden dat telkens weer in de smaak viel: pasta met asperges en warmgerookte zalm als hoofdgerecht en een tiramisuflip met aardbei en rabarber na.
Afhankelijk van de gelegenheid of tijd, voorafgegaan door een borrelplankje met een kaasje,  worstje en nootjes van mijn favoriete kaasboer.
Het blijkt dat deze simpele en prima voor te bereiden gerechten in combinatie met een biertje en wijntje een garantie zijn voor een succesvol etentje!
In ieder geval in de lente als de ingrediënten in het seizoen zijn.
Overigens moet ik daarbij toegeven dat het extra snel klaar was omdat ik aan het begin van het seizoen een paar potjes aardbei -rabarber jam had gemaakt die niet helemaal goed was gestold en die ik heb gebruikt voor het dessert ipv ‘verse’ moes.

Pasta met asperges en (warm)gerookte zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen

1. Schil 1 kilo witte asperges  (of koop ze geschild/ laat schillen door echtgenoot ; -)) en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe dit vooral voordat je gasten komen en bewaar ze in een natte theedoek in de koelkast.

2. Kook de asperges samen met 400 gram rigatoni  (of andere korte pasta) in een grote pan in 10-12 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht en meng de pasta met wat geraspte citroenschil, citroensap, basilicumblaadjes, een bekertje crème fraiche en 400 gram warmgerookte zalm stukjes.

3. Breng op smaak met peper en zout, voeg nog wat kookvocht toe als het te droog is en serveer meteen op warme borden.

Bron: Allerhande

Tiramisuflip met aardbeien en rabarber

Nagerecht voor 4 personen

– 100 gram aardbeien, in vieren gesneden
– 250 gram mascarpone
– 500 gram rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden
– 100 ml appelsap + 2 eetlepels
– 1 eetlepel custardpoeder
– 100 ml volle yoghurt
– 80 gram basterdsuiker
– 9 kaneelbiscuits
– 1 theelepel cacaopoeder
Extra nodig: glazen om te serveren

1. Kook de rabarberstukjes in de appelsap gedurende 10 minuten tot moes.
Voeg de aardbeien op het laatst bij de moes.
2. Roer een glad papje van de custardpoeder en 2 eetlepels appelsap, voeg dit bij de rabarbermoes, roer goed
en kook het geheel nog een minuut.
3. Laat de moes afkoelen en breng op smaak met 4-6 eetlepels basterdsuiker.
4. Klop met de keukenmixer de mascarpone met de volle yoghurt en de rest van de basterdsuiker (ongeveer de helft) gedurende 3 minuten.
5. Breek in 4 glazen een kaneelbiscuitje en verdeel de rabarbermoes erover en daarna een laagje mascarpone-yoghurtmengsel. Breek nog een koekje boven elk glas en maak nog eenzelfde laagje.
6. Verkruimel tot slot 1 kaneelbiscuitje heel fijn (in de vijzel gaat het makkelijkst) en meng het met de cacaopoeder. Strooi dit vlak voor het serveren als garnering over de glazen

Bron: gekregen via een kennis en oorspronkelijk schijnbaar van restaurant Le Dauphin in Vlissingen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*