Fattoush; Libanese broodsalade met geroosterde bloemkool

fattoush bloemkool

De lekkerste recepten ontstaan soms uit of door foutjes. Het idee om deze fattoush salade te maken begon met het mislukte Turkse olijvenbrood dat ik mee naar huis nam van de cursus ‘Brood voor gevorderden’ bij Robert van Beckhoven.  Mijn bakgenootje van die dag had namelijk teveel water aan het deeg toegevoegd…  Het brood, wat mooi rond en luchtig had moeten zijn, werd dus uiteindelijk een plat brood. De structuur van het Turkse olijvenbrood klopte niet maar met de smaak was niets mis. En aangezien ik het echt niet over mijn hart kan verkrijgen om eten weg te gooien besloot ik het brood te verwerken in een Midden Oosterse broodsalade waar ik al eerder over had gelezen. 

Eenmaal thuis vond ik een recept voor ‘fattoush’, een Libanese broodsalade, in mijn Moro kookboek. Een kookboek met echt goede recepten uit de Mediterraanse en Midden-Oosterse keuken. Het resultaat met het ‘mislukte’ brood was verbluffend! Verbluffend lekker welteverstaan 😉 De dressing is vrij zuur door de toevoeging van sumak; een poeder van een klein rood besje met een zure, citroenachtige smaak.  Maar de hele combinatie met het knapperige van het brood en de frisheid van de groenten klopte gewoon. 

Overigens wordt in het originele recept de bloemkool niet geroosterd in de oven maar rauw door de salade gedaan. 

Wij aten bij de fattoush nog lekkere varkens braadworsten maar de salade kan ook prima gegeten worden als vegetarisch (en nu ik de ingrediënten bekijk zelfs veganistisch) hoofdgerecht .

Fattoush met geroosterde bloemkool

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

Salade:
– 1/2 grote komkommer, gewassen, gehalveerd, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes van 1 cm gesneden
– 12 rijpe kerstomaatjes, in vieren gesneden
– 1/2 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes gebroken
– 1 lente-ui, fijngesneden
– 6 radijsjes, in zes of vier partjes gesneden
– 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
– 1 bosje koriander en 1 bosje bladpeterselie, grofgehakt (en evt. nog wat munt)
Gebakken pitabrood:
– gebakken pitabrood, ander platbrood of ‘mislukt’ Turks olijvenbrood (zie toelichting onder recept)
– gesmolten boter of olijfolie
Dressing:
– 1 knoflookteen, met wat zout tot pulp gewreven
– sap van 1/2 citroen
– 1 theelepel sumak
– 1 theelepel za’tar
– 5 eetlepels olijfolie, extra vierge
– zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Schuif de bloemkoolroosjes bovenin de oven.

3. Snijd het pitabrood, of ander platbrood, over de lengte doormidden. Besmeer de binnenkant van de broodjes met wat gesmolten boter of olijfolie en verdeel over een ovenrooster met de besmeerde kant naar boven. Zet ook in de oven en bak samen met de bloemkoolroosjes ongeveer 15 minuten.

4. Meng alle ingrediënten van de dressing in een kom en breng op smaak met peper en zout.

5. Ongeveer 5 minuten voordat je de salade gaat eten meng je alle (gesneden) groenten en kruiden in een grote saladeschaal. Breek het brood en meng het door de salade. Schenk vlak voor het serveren de dressing door de salade.

Bron: gebaseerd op recept uit  ‘Moro, het kookboek van de zuid-mediterrane keuken;

 

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #2 - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*