Donna Hay’s gratin met zoete aardappel, prei en salie

Gratin van aardappel, zoete aardappel, prei en salie
Voor 6-8 personen als bijgerecht

Ingrediënten
– zoete aardappel, ongeveer 800 gram, gewassen of geschild, in dunne plakjes gesneden
– aardappelen, ongeveer 800 gram, gewassen of geschild, in dunne plakjes gesneden
– 4 preien, fijngesneden in ringen
– 4 teentjes knoflook, geperst
– ongezouten roomboter
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels room +  een extra scheutje
– 2 handen salie blaadjes, grof gehakt (ongeveer 20 à 30 stuks)
–  300 gram geraspte gruyère kaas, fontina kaas of andere goed smeltende kaas
– peper & zout

Bereidingswijze
1. Bak  de prei en knoflook in een antiaanbakpan in een beetje ongezouten roomboter op matig vuur gedurende 5 minuten of tot ze zacht zijn.

2.  Schep de schijfjes zoete aardappel, de gewone aardappels, olijfolie, room en zout & peper  in een grote kom en meng voorzichtig door elkaar.

3. Leg bakpapier in een ovenschaal (26 x 34 cm) en verdeel hierover de prei, (zoete) aardappelen, salie en kaas in laagjes. Voeg evt. wat extra room toe en eindig met een laagje kaas.

4. Dek de ovenschotel dan losjes af met aluminiumfolie en zet zo 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Daarna verwijder je de folie en laat je de schotel nog verder bakken gedurende 30 minuten of tot de gratin goudbruin en gaar is.

Bron: origineel naar Donna Hay uit Nieuwe klassiekers & Peggy’s Pastime (die de room toevoegde)

Dit recept heb ik nadat ik het ontdekte meteen 2 keer in dezelfde week gemaakt! Er komt werkelijk een heerlijke geur uit de oven door de salie en het is een perfect recept voor bij een stukje vlees van de winter BBQ. Wij aten het de eerste keer samen met een stuk langzaam gegaard buikspek van de BGE, de tweede keer ook maar toen in een gezelschap van 7 collega’s met nog wat stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter.  En gisteravond aten we hem opgewarmd vanuit de vriezer met beer-can-chicken van de BGE. De gratin is helemaal van te voren klaar te maken (de aardappels in plakjes snijden is het meeste werk) en je hoeft hem dan alleen nog maar een uur van tevoren in de oven te schuiven. Ideaal dus voor als er gasten komen eten. 

Tip: maak gewoon de hoeveelheid voor 6 – 8 personen en verdeel de vulling over meerdere kleine ovenschalen. Ik vroor de al afgebakken gratin met ovenschaal en al in, haalde hem ’s ochtends uit de vriezer en warmde hem 30 minuten op in de heteluchtoven op 180ºC.  De eerste 15 minuten met aluminiumfolie er over en de laatste 15 minuten zonder. Hij smaakte nog net zo lekker.

1 Trackback / Pingback

  1. Achter de schermen bij Worstenbrood & Wijn #1  | Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*