Moestuinkoken: Courgettebrood

Courgettebrood

Wentelteefjes van courgettebrood met een crème anglaise van basilicum?! Al sinds ik een YouTube filmpje van dit gerecht voorbij zag komen op Culy.nl kon ik deze combinatie niet meer uit mijn hoofd zetten.  Sowieso ben ik erg gefocust op recepten waarin ik courgette kan gebruiken sinds we ietsiepietsie teveel courgettes in de moestuin hebben geplant. De Amerikanen noemen het courgettebrood maar het heeft wat mij betreft gewoon de structuur van een kruidige cake met courgette.

Het is in elk geval een zoete courgettecake- of brood en niet hartig zoals bijvoorbeeld dit bierbrood met blauwe kaas. Het originele recept van restaurant Besaw’s uit de Amerikaanse stad Portland heb ik uiteraard niet.
Maar dit is mijn eigen interpretatie ervan. Of je er nu wentelteefjes van maakt of niet dit courgettebrood is sowieso heerlijk als ontbijt. Gewoon naturel zijn de plakjes ook makkelijk mee te nemen. En zelfs ideaal om in te vriezen (in die super handige Ikea zakjes!).

Eenmaal online op zoek naar recepten voor courgettebrood of courgettecake kwam ik o.a. deze zoete versie tegen met pistachenoten erop. En ook deze versie met een roomkaas topping. Die twee ideeën gecombineerd maakte dat ik afgelopen zondagochtend genoot van mijn eerste ontbijtje met courgettebrood: voorzien van roomkaas topping en geroosterde pistachenootjes. #happydays 😉

Courgettebrood met roomkaas topping en pistachenootjes

Maar vanmorgen was het dan eindelijk zover; wentelteefjes van courgettebrood. Ik sneed 2 dunne plakken af, wentelde ze door een mix van 1 ei, 125 ml melk en 1 eetlepel vanillesuiker en bakte ze goudbruin in een pannetje met roomboter. Aangezien ik niet 1,2,3 een crème anglaise in elkaar flans hakte ik wat basilicum fijn en mengde die door een paar lepels Griekse yoghurt. Nog wat poedersuiker en gehakte pistachenootjes erover. Erbij een kop koffie en uitzicht op onze tuin die nu nog helemaal wordt afgeschermd door de hoge maisplanten van de buurman. Met alleen het geluid van vogeltjes. Een waar geluksmomentje waar wat mij betreft geen sterrentent tegenop kan 😀

Wentelteefjes van courgettebrood

Hieronder volgt het recept voor courgettebrood zoals ik dat maakte. Hiervoor gebruikte ik de buitenkant van een uit de kluiten gewassen courgette die manlief vergeten was op tijd te oogsten. Het is belangrijk om de geraspte courgette niet uit te knijpen; dat kan het courgettebrood droog maken. Terwijl deze versie juist voor een smeuïg resultaat zorgt.

Overigens wordt deze hoeveelheid in het originele Amerikaanse recept verdeeld over 2 bakvormen van 10 x 20 cm gebakken. Ik gebruikte gewoon 1 groot cakeblik. Daardoor moest mijn courgettebrood/cake met courgette wel een stuk langer in de oven. In totaal 1 uur en 20 minuten, in plaats van de 55 minuten die nodig zouden zijn als je het mengsel over 2 kleinere vormen verdeeld.

Courgettebrood (of cake met courgette)

Ingrediënten 

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 3 eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 150 gram witte suiker
  • 150 gram ruwe rietsuiker
  • 3 theelepels vanille-extract (gebruik om dit heel eenvoudig zelf te maken dit recept van Rutger Bakt)
  • 300 gram geraspte courgette (niet uitgeknepen)
  • 60 gram walnoten, geroosterd en fijngehakt

Extra nodig: groot cakeblik

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 165ºC, vet het bakblik in en bestuif met wat bloem om aanbakken te voorkomen

2. Meng de droge ingrediënten (bloem, zout, baking soda, bakpoeder en kaneelpoeder) samen in een kom.

3. Klop in een andere kom de eieren samen met de zonnebloemolie, de beide suikers en het vanille-extract. Voeg hier de mix met droge ingrediënten aan toe en klop weer goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor een garde en klop het met de hand.

4. Meng als laatste met een spatel de geraspte courgette en de walnoten door het beslag en verdeel over het cakeblik. Bak ongeveer 1 uur en 20 minuten op 165°C of tot een satéprikker er droog uitkomt.

Bron: aangepast recept, gebaseerd op ‘Mom’s Zucchini Bread’

Courgettebrood

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*