Voor bij de BBQ; mijn favoriete Cole Slaw recept

zelfgemaakte coleslaw met spitskool en wortel

Aan sommige recepten blijf ik wat bijsleutelen maar cole slaw maak ik al jaren volgens dit recept.  Ik vond de basis daarvoor op de Blue Smoke BBQ blog van mijn broertjes ex-schoonvader. Jaren terug had ik het geluk om bij hem thuis te mogen aanschuiven en proefde de meest verrukkelijke spareribs ooit. Dit was nog ver voor de tijd dat manlief en ik zelf enthousiast aan de slag zijn gegaan met low & slow BBQ’en.  Maar deze BBQ liefhebber vol passie de temperatuur van zijn Weber en het vlees in de gaten zien houden heeft ons destijds zeker geïnspireerd. 

Deze heerlijke cole slaw  past perfect bij alles wat er van de barbecue komt. Ik vind het vooral heerlijk met geroosterde kippenvleugeltjes omdat het me doet denken aan Belize waar dit een populaire combinatie is. Maar ik gebruik hetzelfde recept ook voor coleslaw bij een broodje pulled pork of  spareribs.  In dit recept wordt spitskool gebruikt in plaats van witte kool; wat hem helemaal zomers maakt. Spitskool is namelijk een vroege kool en daarom volop vers verkrijgbaar in de zomer. 

Het originele recept heb ik naar mijn eigen smaak aangepast. De groene pepers zijn  vervangen door rode voor wat extra kleur. De ui heb ik met de helft vermindert omdat ik rauwe ui snel overheersend vind.  En tenslotte heb ik nog een theelepel Dijon mosterd  toegevoegd aan de dressing en wat geweekte rozijnen voor een klein zoetje.
Ik waarschuw alvast; deze zelfgemaakte cole slaw lijkt in niets op de in dressing zwemmende coleslaw uit de supermarkt. Er lijkt behoorlijk wat mayonaise in te gaan maar in verhouding tot de hoeveelheid groenten valt dat erg mee. 

Tip: De salade is prima een paar uur van te voren te maken. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast en meng de rozijnen er pas vlak voor het serveren doorheen. 

Mijn favoriete Cole Slaw voor bij de BBQ

Genoeg voor een flinke schaal,  voor 4-6 personen als bijgerecht

Ingrediënten

– 500 gram spitskool, fijn gesneden
– 125 gram wortel, geraspt
– 1/2 ui (60 gram),  fijngesnipperd
– 2 rode Spaanse pepers, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
– 30 gram rozijnen, geweekt in water

Dressing:
– 100 gram mayonaise
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 1 theelepel suiker (of honing)
– 1 theelepel Dijon mosterd
– 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze

1. Maak de dressing en zet apart.

2. Indien nodig, snipper de kool en rasp de wortel.

3. Meng ui en Spaanse peper door de fijn gesneden spitskool en geraspte wortel.

4. Giet de dressing over de groenten en meng goed door elkaar.

5.  Meng vlak voor het serveren de geweekte rozijnen door de salade.

Bron: www.bluesmoke-bbq.nl

zelfgemaakte coleslaw met spitskool en wortel

1 Trackback / Pingback

  1. Voor bij de BBQ; Aardappelsalade - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*