Chocolade brownies met rode biet

Brownie met rode biet

Het was opnieuw oud collega Wendy die me via Facebook op het idee bracht om bieten uit de moestuin creatief te gebruiken;  brownies met rode biet!

Ik had er weleens van gehoord en was best nieuwsgierig naar hoe het zou smaken. Niemand vind het gek om worteltaart te eten. Vorig jaar maakte ik zelfs een cake met aardpeer die erg lekker was. Dus waarom zou biet niet in zoet gebak verwerkt kunnen worden? 

De eerste keer dat ik de brownies met rode biet maakte was voor collega’s op mijn laatste werkdag dit jaar. Ze waren toen eigenlijk net iets te vochtig en zacht.  Bij de tweede poging bakte ik ze voor de verjaardag van manlief. Dit keer verhoogde ik de oventemperatuur en verlengde de baktijd. Het resultaat; een perfecte brownie met een volle chocoladesmaak. Zacht van binnen en knapperig aan de bovenkant. 

En het grappige is; als je niemand vertelt dat er rode bieten in verwerkt zitten proeven ze vooral de chocolade. Weten ze het wel dan valt ineens de licht aardse smaak op. Maar zelfs de bietenhater (lees; mijn schoonmoeder) slaat geen stukje van deze brownies met biet af 😉 

Chocolade brownies met rode biet

Voor 1 brownievorm; 16 stukken

Ingrediënten 

  • 250 gram roomboter, in blokjes
  • 250 gram chocolade van minimaal 70% cacao, in stukjes
  • 250 gram (riet)suiker
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram gekookte & gepelde bietjes, gepureerd

Extra nodig: Brownievorm (vierkant bakblik) en bakpapier

Bereidingswijze

1. Vet de bakvorm in met boter of olie en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 175ºC.

2. Laat de boter met de chocolade au bain marie smelten.

3. Mix de eieren met de suiker tot een romig mengsel. Ik gebruikte een garde en klopte het met de hand.

4. Meng het chocolade-boter mengsel door de suikermix.

5. Roer er tenslotte de gepureerde bietjes, bloem en een snufje zout door.

6. Bak 25 -30 minuten in een voorverwarmde oven op 175ºC.

Bron: Hugh Fearnley-Whittingstall in The Guardian

Brownie met rode biet

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*