Bobotie met gele rijst

dsc05620Bobotie

Hoofdgerecht voor 4 personen
– 1 ui, gesnipperd
– 1½ eetlepel zonnebloemolie
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 theelepel scherp kerriepoeder
– 1 theelepel gemberpoeder
– ½ theelepel cayennepeper
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel zout
– 1 blik gepelde tomaten
– 1 appel in blokjes gesneden (Granny Smith)
– handje blanke rozijnen
– paar gedroogde abrikozen
– sperziebonen/ in stukjes gesneden kousenband of snijbonen
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1½ sneetje brood zonder korst in blokjes
– 125 ml melk
– 500 gram rundergehakt
– 1 ei, losgeklopt
– paar gedroogde laurierblaadjes

1. Voeg alvast de paprikapoeder, kerriepoeder, gemberpoeder, cayennepeper, suiker en zout bij elkaar in een schaaltje.

2. Kook of stoom de sperziebonen even voor (ongeveer 5 minuten)

3. Bak de stukjes ui in de zonnebloemolie. Voeg het kruidenmengsel bij de ui en bak dit mengsel 2 tot 3 minuten.

4. Neem dit mengsel van het vuur en roer de tomaten, appelblokjes, tomatenpuree, rozijnen en abrikozen hier doorheen.

5. Weer op het vuur zetten, aan de kook brengen en 2 tot 3 minuten zachtjes laten koken.
Voeg dan het gehakt bij het mengsel en roer alles goed door elkaar. (rul bakken)

6. Week intussen de blokjes brood in de melk een paar minuten.
Knijp het brood uit (de melk bewaren) en voeg dit bij de tomaat-gehaktsaus.
Deze saus 30 minuten, af en toe roerend, zachtjes laten koken tot het meeste vocht is verdampt. Meng met de bonen of serveer ze er los bij. Op smaak brengen met zout en peper en in een ovenvaste schaal overscheppen.

7. Klop het ei met de melk los en schenk dit mengsel over het gehakt.
De bovenkant van het eimengsel garneren met de laurierblaadjes. Verhit het gerecht 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot het ei is gestold
Gele rijst

Bijgerecht voor 4 personen
– 250 gram basmati rijst
– 2 theelepels suiker
– 2 theelepels zachte boter
– 1,5 theelepel kurkuma
– evt. 25 gram rozijnen

Ruim water aan de kook brengen en alle ingrediënten toevoegen.
Alles 10 minuten laten koken, afgieten, nagaren en omroeren.

Een recept voor Bobotie (Zuid Afrikaanse gehaktschotel) dat is gebaseerd op een recept van Taste of Life enkele jaren terug. Niet iets om ‘even snel’ op een doordeweekse avond te maken omdat het  in de pan en in de oven moet. De volgende keer voeg ik misschien nog wat verse knoflook + gember toe en laat de gemberpoeder weg. In de originele bobotie zitten helemaal geen sperziebonen maar ik wil er toch altijd iets van groenten bij dus doe ze er gewoon doorheen. Daar wordt de bobotie wel wat losser van; voor een vastere variant serveer je de bonen ernaast of met andere groenten.  Lekker met mangochutney.

dsc05622

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*