Bietensoep met geitenkaas 

rode bietensoep met geitenkaas

Zo’n mooi rood bietensoepje gegarneerd met witte zachte geitenkaas & groene dille staat prachtig op de kersttafel!  Ik maakte het recept op aanraden van Guus, eigenaar van kookboekenwinkel 63graden in Tilburg. Hij is net zo’n enthousiasteling als het gaat over koken en kookboeken als ikzelf en zijn tip volg ik dan ook graag op.

Tot voor kort had ik nog nooit van de kookboekenschrijfster Diana Henry gehoord; wat een gemis! Haar boeken zijn allemaal even mooi en vol heerlijke recepten.
Lauwwarm vind ik de rode bietensoep het beste tot zijn recht komen, maar in de zomer kun je hem ook gerust koud serveren.

Tip: je kunt de soep prima al een paar weken eerder maken en invriezen. 

Rode bietensoep met geitenkaas

Voorgerecht voor 8 personen

Ingrediënten 

  • 60 gram boter
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 wortels, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 800 gram rode biet, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 kleine appel (Diana gebruikt een zurige Bramley appel), geschild, van klokhuis ontdaan en in stukjes gesneden
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • zout en peper
  • Erbij: zure room, dille en 125 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze

1.  Smelt de boter in een soeppan met dikke bodem en voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe.  Voeg vervolgens een scheut water toe, dek af met een deksel en laat ongeveer 15 minuten op laag vuur zweten totdat de uien zacht zijn.

2. Voeg de rode bietenstukjes toe en de appel, dek weer af met de deksel en laat nog 15 minuten zweten.

3.  Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot de biet helemaal gaar is. Afhankelijk van de grootte van je bietenstukjes duurt dat ongeveer 30 – 45 minuten. Laat afkoelen en pureer de soep.

4. Serveer lauwwarm in soepborden of glaasjes en garneer met een lepel zure room, fijngehakte dille en wat verkruimelde geitenkaas.

Bron: Diana Henry uit haar boek ‘Food from plenty’ 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*