Bietencarpaccio met rucola, walnoten & geitenkaas 

Bietencarpaccio met rucola, walnoten en geitenkaas

Ik heb niet altijd de tijd of het geduld om rode bieten te koken of roosteren. Gelukkig kun je ze ook prima rauw eten. Zeker als je ze in dunne plakjes snijd. Op deze manier zijn ze heerlijk als basis voor een vegetarische variant van carpaccio met rode biet.

Vorig jaar maakte ik dit recept voor de eerste keer toen Piet van wijngaard ‘De Zon’ in Gendt zo vriendelijk was om te delen in zijn bieten oogst.  Ook deze zomer stond bietencarpaccio meerdere keren op tafel tijdens etentjes met vrienden of familie. Ditmaal met bieten uit onze eigen moestuin 🙂 Je kunt de bietenplakjes verdelen over 4 aparte bordjes maar ik vind het er leuk uitzien om op 1 groot bord of serveerschaal te verdelen. Iedereen kan dan aan tafel zelf opscheppen. Ik serveer het ook graag als onderdeel van verschillende antipasti tijdens een Italiaans getint etentje.

Terwijl ik dit typ bedenk ik me ineens dat bietencarpaccio ook een geweldig voorgerecht is tijdens het Kerstdiner. Al lijkt dat nu het eind juli is nog wel erg ver weg.

Tip: Trek plastic handschoentjes aan bij het schillen van de bieten. Anders zit je aan tafel met rood/paarsgekleurde handen 😉

Bietencarpaccio met rucola, walnoten & geitenkaas

Voor 4 personen als voorgerecht

Ingrediënten 

  • 1 of 2 rode bieten (afhankelijk van groot ze zijn)
  • flinke handvol rucola, gewassen
  • een handje walnoten, geroosterd en grof gehakt
  • een rolletje zachte geitenkaas
  • goede kwaliteit extra virgine olijfolie
  • oude balsamico azijn of balsamicocreme

Bereidingswijze

1. Schil de rode bieten en snijd ze in heel dunne plakjes. Dit kan met een scherp mes maar gaat nog makkelijker met behulp van een mandoline.

2. Verdeel de bietenplakjes over de borden. En verdeel er tenslotte de rucola, walnoten en geitenkaas over. Besprenkel met de olijfolie & balsamico azijn.

Je kunt de bietencarpaccio al eerder voorbereiden. Bewaar de bietenplakjes dan tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast. Of verdeel, op de olijfolie en balsamico azijn na, alle ingrediënten op een serveerschaal en zet afgedekt in de koelkast.

Bietencarpaccio met rucola, walnoten en geitenkaas

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Moestuinkoken: Rucola - Worstenbrood & Wijn
  2. Voor bij de borrel: Rode Biet Bladerdeeghapjes - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*