Voor bij de BBQ; Aardappelsalade

Aardappelsalade met spekjes en lentui voor bij de BBQ

Ze horen wat mij betreft bij elke grote BBQ; aardappelsalade, huzarensalade en/of coleslaw. Dat zijn in ieder geval mijn 3 favoriete BBQ salades. Ik zou soms willen dat ik gewoon bij de supermarkt een paar van die bakken kon halen. Dat zou namelijk een hoop tijd en moeite schelen. Maar ik kan het niet over mijn (foodie)hart verkrijgen. Van die kleffe hap word ik zelf al niet blij, laat staan dat ik het aan gasten voor zet. En dus stond ik afgelopen donderdag een dubbele hoeveelheid van onderstaand recept voor aardappelsalade klaar te maken. Voor 14 collega’s van manlief die aanschoven. Deze aardappelsalade, én de coleslaw, én zelfgemaakte kruidenboter, én de artisjokhartendip

Afgezien van het schillen van de aardappels, wat op zich niet eens een vereiste is op de uitgeschoten plekjes na, is het helemaal geen moeilijk recept. Maar alles kost tijd; de aardappels schillen, de bosuitjes snijden, de spekblokjes uitbakken, de dressing maken en de peterselie hakken. Op dit soort dagen, dat ik mezelf iets teveel werk op de hals heb gehaald door alles zelf te willen maken, ben ik extra blij met mijn stoomoven. Wat is het toch ontzettend makkelijk om alle aardappels samen met de eieren in de stoomoven te kunnen schuiven. Geen overkokende pannen en alles tegelijk gaar. 

Maar geen nood; ook zonder stoomoven is deze aardappelsalade prima te bereiden. Zelfs al een dag van tevoren. Onderstaand recept is een combinatie van 2 recepten die ik op internet vond. Ik heb de hoeveelheden wat aangepast maar de basis van beide originele recepten bestaat uit aardappels, eieren, lente-uitjes & spekjes. 

Tip; je kunt deze aardappelsalade voor bij de BBQ (of bijgerecht bij een andere gelegenheid) prima eerder maken. Meng dan vlak voor het serveren nog wel een extra eetlepel mayonaise of olijfolie door de salade omdat de dressing waarschijnlijk in de aardappelstukjes is getrokken. Dit maakt hem anders wat droog. 

Aardappelsalade voor bij de BBQ

Voldoende voor 4- 6 personen als bijgerecht

Ingrediënten 

  • 1 kilo aardappels, vastkokend
  • 2 eieren
  • 2 bosuitjes, fijngesneden
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 eetlepels crème fraiche of zure room
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel (Dijon) mosterd
  • peper & zout
  • bosje verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze 

1. Schil de aardappelen, snijd ze in eetbare stukken en spoel af onder de kraan. Ik schil ze zelf nogal grof en laat er wat stukjes schil aanzitten.

2. Kook of stoom de aardappel stukjes samen met de eieren in 10 minuten gaar. Spoel daarna de eieren koud af en snijd in stukjes.

3. Bak de spekblokjes uit in een koekenpan.

4. Meng voor de dressing de crème fraiche, mayonaise, rode wijnazijn, knoflookpoeder en mosterd door elkaar.

5. Meng de dressing door de gare aardappelstukjes als ze nog warm zijn en schep goed door elkaar. Voeg ook de eieren, uitgebakken spekjes en peterselie toe en schep nog een keer door. Proef en breng op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.

Bron: gebaseerd op recepten van Jamie Oliver & OhMyFoodness

Aardappels en eieren in stoomoven
Aardappelstukjes en eieren worden tegelijk gaar gestoomd in de stoomoven
Ook als lunchrestje de volgende dag nog erg lekker!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*