Artisjokken uit de stoomoven met citroen aioli dip

artisjokken stoomoven

Oei oei wat waren ze weer lekker! Sinds we in Malaga zijn geweest en artisjokken hebben gegeten bij Meson Mariano kan ik ze maar niet uit mijn hoofd zetten. Helaas zijn ze hier best wel prijzig, dus regelmatig verse artisjokken kopen zit er helaas niet in. Maar vandaag zag ik ze bij de Lidl liggen voor maar € 0,70 per stuk en kon ik niet anders dan ze meenemen. Of het nou woensdag is of niet, er stonden deze avond artisjokken op het menu als voorgerecht 😉

En omdat wij  een stoomoven hebben leek het me een goed idee om ze te stomen in plaats van te koken. Dat pakte erg goed uit, maar als je geen stoomoven hebt dan kun je ze ook gewoon in een pan water koken. Let er dan wel op dat ze niet boven komen drijven zodat ze overal goed gaar worden.

Erbij maakte ik een snel dipje door wat citroenmayonaise iets te verdunnen met wat extra vierge olijfolie, nog wat extra citroensap en een uitgeperst teentje (gerookte) knoflook. Heerlijk!

Hoe je ze moet eten? Wij plukken de blaadjes 1 voor 1 eraf en dippen de onderkant minimaal in de aioli. Je bijt alleen een heel klein stukje van de onderkant van de blaadjes af, daar waar een beetje van het ‘vlees’ zit. Tot je bij het allerlekkerste komt; het artisjokhart! Hier zit nog een beetje ‘hooi’ op wat je eraf schraapt voor je geniet van het artisjok hart. Met een beetje van die citroen aioli natuurlijk. Het is gewoon een feestje op zich om zo’n artisjok langzaam op te peuzelen.

Artisjokken uit de stoomoven met citroen/aioli dip

Voorgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

– 2 hele artisjokken
–  beetje citroensap
Voor de aioli
– 2 eetlepels citroenmayonaise (of gewone mayonaise)
– beetje citroensap
– scheut extra vierge olijfolie
– 1 teentje (gerookte) knoflook, uitgeperst

Bereidingswijze

1. Snijd de steel van de artisjok af tot ongeveer 1 cm van de onderkant. Snijd ook 1 cm van de bovenkant van de artisjok(blaadjes) af.

2. Besprenkel de artisjokken met wat citroensap om verkleuren te voorkomen.

3. Stoom (of kook) de artisjokken in ongeveer 40 minuten gaar (de onderkant moet zacht zijn).

4. Maak ondertussen de citroen-aioli dip door alle ingrediënten in een kommetje door elkaar te mengen.

5. Serveer ieder een artisjok en eet ze zoals hierboven beschreven.

 

Het artisjokhart wat overblijft na het afpellen van de blaadjes; een delicatesse.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*