Amuse van rauwe bloemkool, gerookte zalm & aardbeien

Salade van bloemkool, gerookte zalm en aardbeien op amuselepels
Salade van bloemkool, gerookte zalm en aardbeien op amuselepels

‘Goh wat een apart combinatie’ was het eerste dat in me opkwam bij het recept met de naam ‘Salade van bloemkool, gerookte zalm en aardbeien’. Maar met nog een aantal bloemkolen en aardbeien in de moestuin kon ik het niet laten om snel uit te proberen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet warm voor loop om dit als hoofdgerecht te eten met een gebakken visje zoals de schrijver suggereert. Maar als amuse hapje of op een grote schaal als onderdeel van verschillende salades is het echt verrassend lekker. 

De salade van bloemkool, gerookte zalm & aardbeien is ook nog eens heel snel klaar te maken. En je hebt meteen een enorme hoeveelheid,  dus ook ideaal voor als je eters krijgt. Ik paste de hoeveelheden uit het originele recept van Matt Wilkonson iets aan en gebruikte in verhouding wat meer gerookte zalm en aardbeien. Zuring staat helaas nog niet in mijn moestuin dus die verving ik door basilicumblaadjes. 

Wees vooral niet te zuinig met de zwarte peper; die mag je gerust proeven. De bloemkoolroosjes maakte ik heel fijn in mijn keukenmachine maar gewoon met een mes in stukjes snijden gaat ook prima. 

Amuse van rauwe bloemkool, gerookte zalm & aardbeien

Genoeg voor heel wat amusehapjes en een lunchrestje voor de volgende dag

Ingrediënten

 1 kleine bloemkool, in zeer kleine roosjes verdeeld (de stronk gebruik je niet)
– 75 gram gerookte zalm, in blokjes
– 5 grote aardbeien, zonder kroontjes, in blokjes
– 1 sjalot, gesnipperd
– evt. 3 zuringblaadjes, in fijne stukjes gescheurd
– 10 blaadjes basilicum, in dunne reepjes gesneden
– sap van 1 citroen
– 25 ml extra vierge olijfolie of hazelnootolie
– zure room, crème fraîche of mascarpone ter garnering
– zeezout en flink wat versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Meng de bloemkoolroosjes in een grote kom met de gerookte zalm, aardbeien, sjalot, basilicum en evt. de zuring.

2. Breng op smaak met zout en flink wat peper om de aardbeien te accentueren.

3. Meng er vlak voor het serveren de citroensap en olie door. Verdeel de bloemkoolsalade over kleine glaasjes of amuselepels en garneer met een toefje zure room.

Bron: Mr. Wilkinson’s favoriete groenten van Matt Wilkinson

Amuse van rauwe bloemkool, gerookte zalm en aardbeien

Salade van bloemkool, gerookte zalm en aardbeien op amuselepels
Salade van bloemkool, gerookte zalm en aardbeien op amuselepels

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*