Alfajores; koekjes uit Zuid Amerika met dulce de leche vulling

alfajores

Een aantal jaar geleden backpackten manlief en ik door Zuid Amerika en maakte ik kennis met ‘alfajores’. Deze heerlijke brosse koekjes zijn gevuld met een andere Zuid Amerikaanse delicatesse: dulce de leche (karamelpasta).  Je vindt alfajores in Zuid Amerika, en vooral in Argentinië, werkelijk overal. Een ware verslaving kan ik je wel vertellen.

Dit recept komt uit deel 1 van ‘The art of Peruvian cuisine’ een prachtig boek over de Peruaanse keuken van dik 2 kilo. Ik wilde dat boek perse mee naar huis nemen in onze backpack. En toen kwam ik er achter dat er ook een deel 2 was; in totaal zo’n 4,5 kilo aan kookboeken dus… We hebben ze gelukkig niet lang meegesjouwd maar in plaats daarvan naar huis gestuurd. Overigens zijn er tegenwoordig heel wat meer Peruaanse kookboeken hier te verkrijgen, maar in 2011 was dat niet het geval en was dit boek het standaardwerk.  Alfajores  is tot nu toe het enige recept dat ik er ook daadwerkelijk uit heb gemaakt tijdens een kookclub avondje met het thema ‘Zuid Amerika’. Maar dit al typend en het boek doorbladerend ga ik daar binnenkort denk ik verandering in brengen. 

Alfajores met dulce de leche vulling

Voor ongeveer 20 koekjes

Ingrediënten:

– 270 gram bloem
– 230 gram margarine
– 100 gram poedersuiker
– zelfgemaakte dulce de leche (zie hieronder)

Bereidingswijze:

1. Verhit de oven voor op 190ºC. Zeef de bloem en poedersuiker in een kom of een licht met bloem bestoven werkblad en maak een kuiltje in het midden. Plaats de zachte margarine (evt. even in de magnetron plaatsen) in het midden en werk met je vingertoppen de droge ingrediënten hierin tot een gladde bal. Het deeg voelt plakkerig aan. Laat 30 minuten afkoelen in de koelkast

2. Rol het afgekoelde deeg uit op een met bloem bestoven werkblad to ongeveer 4 mm en steek hier 40 rondjes uit met een diameter van ongeveer 7 cm.

3. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12 minuten tot net gekleurd. Pas op dat je ze niet bruin bakt!
Laat afkoelen en vul ze als ze afgekoeld zijn met dulce de leche en bestuif met poedersuiker.

Voor de dulce de leche vulling:
Laat een blikje gecondenseerde melk ruim 1,5 uur op laag vuur koken. Zorg dat het blikje helemaal onder water staat.
Kijk voor een meer uitgebreide uitleg hierover op de blog Laura’s Bakery.

Bron: ‘The art of Peruvian cuisine’ van Tony Custer

 

alfajores

2 Reacties

  1. Karamelco is toch hetzelfde als verwarmde gecondenseerde melk? Zo maakten wij tenminste vroeger karamelco…gecondenseerde melk van de Jackie-fabriek uit Bergeijk. Een oom van mij werkte daar en bracht gebutste blikjes mee…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*